Skip to main content

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Ennå håp om sopp tross tørr sommer

PÅ PLENEN: Kalvøya kan være et bra soppsted, men i år fant soppkyndig Anne Elisabeth Scheen bare noen sjampinjonger her på gressplenen.

Soppkurven til Anne Elisabeth Scheen er litt slunken i år. Men på Kalvøya fant hun mange fine sjampinjonger.

Etter en så tørr sommer har du kanskje gitt opp håpet om å finne noe særlig sopp. Det har ikke Anne Elisabeth Scheen fra Bekkestua. Som autorisert soppkontrollør og styremedlem i Oslo og omland sopp og nyttevekstforening, har hun mer greie på hva som popper opp i skogbunnen enn de fleste. Og i sommer har hun gitt ut boken «Sopp – plukk & bruk».

– Tidligere har jeg funnet en god del i mitt eget nærområde, men i år har det vært tynt. Man må nok lenger av gårde, og jeg vet at det for eksempel har vært mye i Sørmarka. Det er store lokale variasjoner, sier hun.

Falsk kantarell

Mens mange kvier seg for å plukke sopp generelt, er kantarellen et unntak. Den kjenner de fleste. Men hvor er den i år?

– Det er dessverre lite kantareller i år, mens det nærmest bugner av falsk kantarell. Den ligner i utseende og er ikke giftig. Men den regnes ikke som god sopp, sier Scheen. Hun er desto mer begeistret for den brunere traktkantarellen, som nå kommer.

LES OGSÅ: Superenkel pasta med krabbe og kantarell

Vi ble med Anne Elisabeth Scheen på en særdeles kort sopptur – til Kalvøya. Og der, på gressplenen der folk pleier å sole seg på varme dager, dukker de opp, flere fine sjampinjonger.

– Jeg kan se at noen har vært her, men latt dem være. Det er det fine med sjampinjonger, at folk ikke kjenner dem, og lar dem ligge til meg, ler Scheen.

– Det kan ikke være hvit fluesopp?

– Nei, for skivene under er helt hvite hos fluesoppen. Disse er enten svakt rosa hos de unge, og så mørkner de med alderen. Det er greit å sjekke under hatten, om det er skiver, rør eller pigger. Alle de dødelige er skivesopp. Et godt råd er å holde seg unna brune sopper med brune skiver og hvite sopper med hvite skiver, sier hun.

Sjekkliste

Boken hun har gitt ut har brukervennlige lister for hva du skal sjekke og hvordan du bestemmer hvilken sopp du har funnet. Den inneholder også en del oppskrifter og tips til hvordan soppen kan oppbevares. I tillegg har hun gitt ut en mindre håndbok til å ha med på turen.

LES OGSÅ: Folk må slutte å være redd for soppen

– Har du inntrykk av at folk er mer interessert i å plukke sopp nå enn før?

– Ja, jeg tror det ligger i tiden, vi er opptatt av kortreist mat og bruke det vi finner i naturen. Det merker vi i foreningen. Og hvis man er usikker, er det jo hjelp å få, sier Scheen. Sopp- og nyttevekstforeningen har soppkontroller både på Kadettangen og i Asker sentrum hver søndag ut september fra 14.30 til 16.30.

Les flere artikler