– Vi kjente at vi var veldig klare for krim, etter å ha hatt en del humor de siste to årene. Og da falt valgte naturlig på den største av dem alle, Agatha Christie, sier Ingebjørg Nordli, leder av og skuespiller i Bærum Teaterselskap (Bæts).

Drepes én etter én

Så fredag kliner Bæts til med premiere på krimdramaet «Ut av rekken går» på Lille Scene. Og instruktør Sandra Bringsjord er begeistret:

– Jeg er veldig glad i mørke temaer, tabubelagt tematikk, og ble forelsket i stykket. Nå er jo ikke dette om noe tabubelagt, men det er mørkt siden det er krim. Og det er en vanvittig bra skrevet historie, så kompleks at du blir fullstendig overrasket når det blir avslørt hvem som er morderen, sier hun.

Hun forteller at handlingen utspiller seg på en øy. Dit er åtte gjester invitert til et herskapshus, men vertskapet dukker ikke opp. Kun to tjenere er på plass.

– De åtte gjestene tror de skal ha en hyggelig helg sammen, men så begynner det å spre seg en uro blant dem. Og under middagen spilles det en grammofonplate der de blir anklaget for mord, så blir de drept en etter en, sier instruktøren.

LES OGSÅ: Fikk stående applaus på «Olsenbanden»-premiere

– Jeg spiller butleren, en person som ofte er morderen, men jeg sier til folk at de ikke må ta det som en selvfølge, sier Bent Kvalvik.

Han forteller at dette er andre gang Bæts setter opp et krimstykke, og det er det første av Agatha Christie.

– Det er Christie selv som skrev stykket, som er basert på kanskje hennes mest kjente bok. Og hun har en meget god dramatisk nerve også når det gjelder å skrive skuespill, sier han.

LES OGSÅ: Lot 17 barn spille samme hovedrolle

Instruktørskifter inspirerer

Dette er for øvrig også instruktør Bringsjords første oppsetning med Bæts, noe som ikke er en tilfeldighet.

– Vi har et veldig bevisst forhold til det å jevnlig skifte ut instruktører. Det er utviklende og inspirerende for oss skuespillere med nye instruktører, sier Nordli.

Hun forteller at noen instruktører jobber med Bæts et år, andre opp til to-tre år.

– Hva synes så instruktøren om skuespillerne i Bæts?

– Skuespillerne holder et veldig høyt nivå. De er vanvittig gode til å være amatører, jobber veldig profesjonelt, sier Bringsjord.

Bæts består av ti skuespillere i alderen 18 til 85 år.

«Ut av rekken går» spilles i perioden 9. - 16. mars, unntatt  søndag 11. mars.