– «Likes» betyr veldig mye. Mange sletter bildene sine fra sosiale medier om de ikke får nok likes. Jeg tror mange ser på likes som direkte tilbakemeldinger på utseende sitt, sier Helene Lenes (18).
Hun og lillesøster Kamilla Lenes (16) spiller sammen i Sandvika barne- og ungdomsteater, og stykket «Generasjon Prestasjon».
Forestillingen handler om presset på dagens unge, og hvordan sosiale medier har innvirkning på hverdagen. Torsdag er det premiere på Lille Scene i Sandvika.
Viser kun det beste
I 2014 gjennomførte Budstikka en undersøkelse blant tiendeklassinger i kommunen. Der kom det frem at hver femte hadde slettet egne ting på Facebook på grunn av sviktende respons i form av «likes».
Helene tror mange unge ofte kun viser den beste siden av seg selv på nett.
– Man legger ut de beste bildene og skriver om de beste tingene for å få positive tilbakemeldinger. Jeg kjenner på det presset som alle andre, sier hun.
LES OGSÅ: Overøser hverandre med komplimenter på nett
- Ofte mer bak fasaden
Hennes rollefigur har sendt nakenbilder av seg selv til kjæresten, som legger dem ut på nett når forholdet tar slutt.
– Rollen min handler om hvordan det føles når man blir forhåndsdømt av andre. Hun har jo egentlig ikke gjort noe galt, men takket være bildene blir hun mobbet og dømt av dem som ser dette på nett, forteller hun.
Lillesøster Kamillas rollefigur er en ung jente som fremstår perfekt på sosiale medier, og som gjerne forteller omverdenen om det.
– Jeg tror dette gjelder veldig mange. Man er så opptatt av å fremstå perfekt at man kun legger ut bilder og skriver statuser som understreker hvor bra livet ditt er. Ofte er det nok mer bak fasaden. Rollefiguren min har det kanskje ikke så perfekt som det kan se ut ved første øyekast, sier hun.
LES OGSÅ: Foreslår flere kulturareanaer i Asker
Lettere før
Søstrene er enige om at det beste må ha vært å vokse opp på 80-tallet.
– Da satt man ikke så mye hjemme. Man gikk til venner og fant på ting ute i stedet for å sitte foran en dataskjerm eller titte ned i en mobiltelefon. Og så hadde de så kul klesstil, sier jentene og ler.
Som så mange andre i sin generasjon har søstrene Lenes mange baller i luften.
– Skal jeg være helt ærlig er jeg ikke så veldig nervøs for premieren. Det er verre med mattetentamen jeg har dagen etter, sier Kamilla.
Også storesøster har brukt påskeferien til å pugge.
– Jeg måtte øve til både matte- og fransktentamen. Det er vanskelig å gjøre så mye, vi vil jo både ha gode karakterer og gjøre et godt teaterstykke, sier Helene.
LES OGSÅ: Børster støv av ideen om ungdomskort
– Tilgang på mye
Merete M. Stuedal (30) er en av to regissører av «Generasjon Prestasjon». Hun tror hennes generasjon slapp billig unna.
– Unge i dag har tilgang til så mye mer. Verden blir mindre mens presset øker. De vet mer enn det vi gjorde, og har kanskje en større forståelse av verden rundt seg. Men dette fører også med seg et økt forventningspress, sier Stuedal.