I 2005 var drøyt 345.000 besøkende på kinoen i Sandvika. Deretter har det gått jevnt nedover til litt over 259.000 besøkende i fjor.

Også Asker har fått seg en smell i løpet av samme periode. Asker kino hadde sin topp i 2008 med drøyt 133.000 publikummere. I fjor var tallet noe over 113.000.

LES MER: Fra tung skulptur til «lett» relieff

Økt konkurranse

– Hva kan være årsaken til besøksfallet?

– At Asker, Hønefoss og Drammen åpnet nye kinoer. Vi hadde en del besøk derfra. BI forsvant fra Sandvika til Nydalen, og mange studenter gikk på kino, sier Erik Sand, sjef for SF Kino i Sandvika. Han mener det er enda flere årsaker til nedgangen;

– Vi merker også konkurransen fra hjemmekinoanleggene som har blitt bedre teknisk. Og det er en tendens til at Bærums-publikummet ikke er så opptatt av å se nye filmer så raskt som mulig. De kan godt vente, og da leier de en film og ser den hjemme, sier Sand, og legger til:

– En annen veldig viktig årsak, er at det har vært færre storfilmer som trekker mange.

Sjef for Asker Kino, Morten Andersen, tror sviktende tilgang i filmtilbudet er hovedforklaringen på nedgangen.

– Alt har med film å gjøre. I fjor var det ikke store filmer, i år er det mange, som for eksempel James Bond-filmen. I dag på premieredagen har den solgt ut alle fire forestillingene. Derfor tror vi på et besøk på 120.000 i år. Det samme gjelder for 2016 – også et år med mange gode titler.

LES MER:

Caspar (18) får internasjonal oppmerksomhet med Sandvika Filmfestival

Poppe-suksess på kino

Tror på oppgang

– Hvordan øke besøket ved Sandvika kino?

– Det er dønn avhengig av filmene. Vi bør også jobbe mer mot bedriftsmarkedet. Og vi må bli synlige igjen. Markedsføringen har vært litt begrenset de senere år. Der vil det skje noe, sier Sand.

Han tror også Sandvika klarer å passere fjorårets besøk. Grunnen til det er filmene som er på gang frem til nyttår; den siste James Bond-filmen, den norske barnefilmen «Julekongen», den neste Flåklypa-filmen, avslutningsfilmen av Hunger Games-serien og den nye Star Wars-filmen.

Så sent som i 2013 hadde Asker et besøk på over 123.000. Med andre ord bare 10.000 unna toppen i 2008.

– Kan skyldes at vi har mange aktiviteter spesielt rettet mot barnefamilier. For hovedbesøket hos oss er familier. Vi strekker oss også langt for å holde en god standard og service, sier Andersen.

Kinoen i Sandvika derimot har aldri vært like nær besøkstoppen i 2005.

– Hva tror det skyldes?

– Det er ikke godt å si. Kanskje vi lå høyere enn vi ville ha gjort, hvis den nye kinoen i Asker hadde vært etablert samtidig som oss, sier Sand.

– Kanskje ikke 345.000

– Kommer Sandvika opp i 345.000 besøkende igjen?

– Kanskje ikke så høyt, men på et besøk litt over 300.000 bør vi ligge.

– Kan Asker klare 2008-besøket igjen?

– Kommer det store nok filmer kan vi nå det, sier Andersen.

LES OGSÅ: 10 millioner har sett humorfilmene: Nå mener filmskaperne den morsomste er stjålet