Skip to main content

Regjeringen gir penger til felles billettsystem

Hvis du reiser fra for eksempel Kolsås stasjon, skal du i fremtiden kunne bruke én og samme billett uansett hvor du skal i Oslo og Viken, og etter hvert enda større deler av Østlandet.

Hvis du reiser fra for eksempel Kolsås stasjon, skal du i fremtiden kunne bruke én og samme billett uansett hvor du skal i Oslo og Viken, og etter hvert enda større deler av Østlandet.

Foto: Knut Bjerke

Et felles billettsystem for reiser over hele Østlandet er et skritt nærmere etter regjeringens forslag til statsbudsjett. 

I forslaget til statsbudsjettet for 2020, som fremlegges mandag, setter nemlig regjeringen av 15,6 millioner kroner til arbeidet med å sikre sømløse overganger mellom buss, bane og tog i Viken. 

– Det skal lages et nytt, felles billettsystem for kollektivreiser i Oslo og Viken. En viktig del av dette er å sikre at man kan bruke samme billett på buss og tog også i dagens Østfold og Buskerud, slik man allerede kan i Oslo og Akershus, sier Anette Solli (H), avtroppende fylkesordfører i Akershus og påtroppende gruppeleder for Høyre i Viken.

Alt på én billett

– Kollektivkundene skal tilbys et sømløst reisetilbud med enkel omstigning, én billett og én tilbyder å forholde seg til for hele reisen. At staten bidrar for å få dette på plass, er helt avgjørende. Dette er en viktig avklaring fra regjeringen, sier Solveig Schytz, som er avtroppende leder av hovedutvalg for samferdsel i Akershus og påtroppende gruppeleder for Venstre i Viken.

Tverrpolitisk

I et innlegg i Budstikka fredag skildret hennes partikollega Ole Andreas Lilloe-Olsen dagens situasjon hvis hans barnebarn i Lier skal reise kollektivt for å besøke ham på Bærums Verk:

Tre forskjellige billettsystemer fra det offentlige må til på det som med privatbil er en knapp halvtimes kjøring. Først Brakar til Lier stasjon, så Vy (tidligere NSB) til Asker og til slutt Ruter via Sandvika til Bærums Verk.

Også i den politiske plattformen til de rødgrønne partiene som skal styre Viken fylke fra 1. januar, prioriteres et felles billettsystem. 

– Fylkesrådet vil ta initiativ til å utvikle et felles billettsystem med Oslo for hele Viken. Målet er rimelige og enkle overganger og å fjerne de kunstige grensene dagens sonesystem fører til, skriver Ap, Sp, MDG og SV i samarbeidsplattformen.

Bedre mobildekning

Kynikere vil påpeke at dette ikke er første gang det meldes at et felles billettsystem er på vei. Forbrukerrådet skrev i 2014 at Stortinget hvert år helt siden 2006 har vedtatt at det skal arbeides for et felles elektronisk billettsystem – uten resultat.

Regjeringen foreslår i statsbudsjettet også å bevilge 7,5 millioner kroner for å installere såkalte mobilrepetere i tog på Østlandet. Det skal gi bedre og mer stabil mobil- og nettdekning på togene.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.