Skip to main content

Opptil 500 bussjåfører kan bli tatt ut i streik

Sjåføren som vanligvis kjører denne bussen kan bli tatt ut i streik til helgen. 

Foto: KARL BRAANAAS

Streiken vil potensielt starte søndag dersom partene ikke kommer til enighet.

– Det er betydelig mer enn bagateller som skal på plass. Vi opplever at vi er veldig langt fra hverandre, sier Stein Guldbrandsen i Fagforbundet til E24

Yrkestrafikkforbundet representerer litt over halvparten av bussjåførene og det er spesielt to ting de krever.

– Vi krever at arbeidsgiver oppfyller lovnaden om lønn mer på linje med industriarbeiderlønna. I tillegg har vi krav om innlagt tid til å utføre sikkerhetssjekk før bussturen starter, sier forhandlingsleder for Yrkestrafikkforbundet Linda Jæger, i en pressemelding

3.757 sjåfører i Oslo og Viken kan bli tatt ut i streik, ifølge Yrkestrafikkforbundet. Omtrent 500 av disse vil påvirke driften i Asker og Bærum.

Økende forskjeller

I 2006 inngikk arbeidsgiverne og bussjåførene en avtale på at lønn skulle ligge mer på linje med industriarbeiderlønn. De siste årene er avstanden til industriarbeiderlønnen blitt stadig større, ifølge pressemeldingen. 

– Vi har rimelige krav og ønsker å rette opp skjevheter ifra tidligere oppgjør. Eksempelvis fikk bussjåførene i 2018 om lag en tredel av andre grupper og en reallønnsnedgang. Denne trenden må snus i år. Om vi skal sikre rekruttering til bransjen har vi ikke tid til å vente, understreker Jæger.

Meklingen starter fredag, og har frist til midnatt lørdag. Hvis ingen avtale kommer på plass kan det dermed bli streik fra søndag morgen.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.