Skip to main content

Kun fotgjengerpåkjørsler er farligere enn disse svingene

Svinger som denne ved Bjørumssaga i Bærum er den nest vanligste årsaken til alvorlige trafikkulykker. Nå har Statens vegvesen kartlagt 495 farlige svinger i Asker og Bærum for å minke ulykkesrisikoen fremover. 

Foto: Ole Christian Nymoen

Lange, krappe svinger er den nest vanligste alvorlige ulykkesformen i Asker- og Bærum-trafikken. Nå har Statens Vegvesen funnet nesten 500 farlige svinger i distriktet.

Statens Vegvesen har de siste to årene studert 495 kurver på riks- og fylkesveier i Asker og Bærum. Resultatene viser at risikoen for trafikkulykker øker i lange, krappe svinger hvor svingen blir krappere midtveis i kurven.

– Det gjør det vanskeligere for førere å klare kurven. Det at føreren må justere rattutslaget sitt midt i svingen kan komme overraskende på føreren, spesielt med høy fart, og da kan ulykker skje, forteller senioringeniør Espen Haugvik i Statens vegvesen. 

Nest høyest 

De siste fire årene er ett menneske drept, mens 12 personer er blitt alvorlig skadet i utforkjøringsulykker. Det gjør utforkjøringsulykker til det nest mest utbredte alvorlige ulykkestypen i distriktet. Kun fotgjengerpåkjørsler er høyere.  

Haugvik håper undersøkelsen som nå er gjennomført skal kunne minke andelen utforkjøringsulykker. 

– Hovedgrunnen til prosjektet er at vi enklere skal kunne kartlegge områder hvor det skjer utforkjøringsulykker, slik at vi kan utbedre disse med merking eller fjerne trær og steiner fra siden av veien. Slik at vi kan få ned den høye andelen alvorlige ulykker, forklarer han. 

Saken fortsetter under kartet:

Advarer mot høsten

Svingene blir vanskeligere å håndtere etter hvert som været blir dårligere. 

– Når det bli våtere og mørkere, påvirker jo det ulykkesmulighetene i trafikken. Derfor bør man være ekstra oppmerksomme nå som sikten og veigrepet blir dårligere, forteller Haugvik.

Undersøkelsen gjelder kun riks- og fylkesveier som har to felt. Fartsgrensen på flere av disse svingene ligger på rundt 80 kilometer i timen. Haugvik påpeker at selv om fartsgrensen er 80 km/t, er det viktig å kjøre ut i fra forholdene. 

– Selv om farten er 80, må du avse farten utifra forholdene. Det er også ekstremt viktig å huske bilbelte. De aller fleste ulykker med alvorlige skader er på grunn av manglende bilbelte, sier Haugvik. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.