Hans var kollektiv-mann – er blitt bil-mann
Hans Røthe (41) er en av dem forskerne peker på for å forklare hvorfor kollektivtransporten taper mot biltrafikken.
Susanne Nordbakke, forskningsleder for reisevaner og mobilitet ved Transportøkonomisk Institutt (TØI) har fulgt bruk av hjemmekontor og endringer i reisevaner under pandemien gjennom flere spørreundersøkelser, både nasjonalt og i Oslo og omegn.
Ifølge henne er det fire mulige årsaker som kan forklare dagens situasjon:
- Noen har fremdeles hjemmekontor
- Smittefrykt
- Endringer i reisevaner
- Dårlig tilpassede billettløsninger
Hun mener det er forklaringen om billettløsninger som i størst grad gir lange bilkøer.
– Folk jobber litt hjemme og litt på kontoret, men dagens billettløsninger i kollektivtransporten er ikke tilpasset den nye hybridhverdagen. Om du nå kun skal reise inn på kontoret to-tre dager i uka, lønner det seg klart med annen transport enn kollektivt, sier hun.
Mistet lysten
En som følger det mønsteret, er Slemmestad-mannen Hans Røthe (41) som jobber i Oslo. Han har vært «kollektivfrelst» siden 2019, men i løpet av koronaperioden endret imidlertid dette seg.
– Med hjemmekontor et par dager i uken, sank lysten til å reise kollektivt. Hovedårsaken er høy pris i kombinasjon med begrensninger i varighet for billetten, forklarer Røthe.
Dermed er han en av dem TØI-forsker Susanne Nordbakke snakker om i resultatene fra sine undersøkelser, nemlig de som endrer reisevaner fordi billettsystemet ikke oppleves godt nok tilpasset den nye arbeidshverdagen.
I dag legger han heller de 2.025 kronene tre soners månedskort koster i bilbudsjettet, og kjører til jobb i Oslo de to-tre gangene ukentlig.
Ønsker flat pris
41-åringen mener det bør være mulig å få til en løsning flere storbyer i utlandet har, hvor man fyller på et kort og reiser til saldoen er null – uten betingelse om at reisene må gjøres innenfor en gitt tidsperiode.
– Kollektivreiser bør egentlig være gratis, i verste fall kan tre soners månedskort ha makspris på 795 kroner. Det er samme pris som for én sone i dag, og det bør være flat pris uansett avstand. Først med slike løsninger begynner kollektivt å bli interessant igjen for meg, sier Slemmestad-mannen.
– Det er jo vi som bor langt unna jobb som får den høye prisen, samtidig som bilen er et mer fornuftig valg jo lenger unna jobben/byen du bor, mener Hans Røthe.
Ruter vil teste
Kommunikasjonssjef Sofie Bruun i Ruter synes forslaget om mer fleksible billetter er «interessant», og opplyser at selskapet vil vurdere dette.
– Vi ønsker å teste ut mer fleksible billettyper. Men det er foreløpig for tidlig å si noe konkret om hvilke løsninger vi tror vil være mest hensiktsmessige, sier hun.
Bruun legger til at i undersøkelser svarer flertallet som har mulighet til hjemmekontor, at de ser for seg å være på kontoret minimum tre og en halv dag i uken etter pandemien.