Skip to main content

Ett skritt nærmere elferge

Fellesnemnda var på prøvetur med prototypen til Green City Ferries' i fjor høst. Den er mindre enn den som nå er klar til produksjon, men teknikken er den samme. Båtens spesielle underside løfter den opp og bærer den på en luftpute. Det gir mindre friksjon, og bruker mindre energi.

FOTO: PRIVAT

3.000 biler kan fjernes fra Slemmestadveien med utslippsfri hurtigbåt og hyppige avganger. Nye Asker ser for seg et pilotprosjekt.

Et utslippsfritt alternativ til bilkøene står høyt på dagsorden i fellesnemnda for nye Asker kommune. Det er allerede satt av 75 millioner kroner til infrastruktur på land, og politikerne i fellesnemnda har vært på prøvetur i Sandefjord. 

Fredag fikk de besøk av folk fra selskapet Green City Ferries, som har utviklet en helt ny, batteridrevet hurtigbåt. Båten er klar til å produseres så straks det kommer bestilling.

81 prosent av alle reisende gjennom søndre Asker kjører i dag bil. 12 prosent tar buss, og 5,5 prosent tog. Bare 1,5 prosent bruker båten fra Slemmestad og Vollen. Dette ønsker kommunen å gjøre noe med.

Stopper ved Operaen

– Det er nettopp et alternativ til veiene vi jobber med, sier Hans Thornell i Green City Ferries, som også har vært i dialog med Bærum kommune angående Fornebu.

Thornell presenterte sitt prosjekt, en hurtigbåt som heves opp og går på luftputer og som bruker 33 minutter fra Slemmestad til Oslo med stopp i Vollen. 

I Oslo vil de ikke stoppe ved Aker Brygge, men på langkaia ved Operaen. 10 minutters ladetid ved begge endestasjoner, og to båter i drift som tar 147 passasjerer hver. Anslått billettpris er 70 kroner.'

Mulig pilot

– For å få folk til å endre reisevaner, må båten ha hyppige avganger og oppleves som attraktiv, sa Thornell.

Politikerne syntes prosjektet er interessant.

– For oss vil det være mest realistisk å starte opp med en pilot, sa dagens Asker-ordfører Lene Conradi.

– Hensikten med denne presentasjonen var å vise at det er mulig, sa rådmann Lars Bjerke i Asker.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.