Skip to main content

Dette koster det deg å bryte trafikkreglene

DYRT BLEKK: For mange blir det en dyrekjøpt erfaring å bryte trafikkreglene, og havne i politiets foreleggsblokk.

Her får du en oversikt over hva noen lovbrudd i trafikken koster deg.

For mange blir det en dyrekjøpt erfaring å bryte trafikkreglene. De aller fleste aner ikke hvor dyrt det er å droppe bilbelte, bryte vikeplikten eller kjøre for fort. Her får du derfor en oversikt over hva du må ut med hvis politiet tar deg for å bryte trafikkreglene.

Dersom du blir tatt på fersken i å snakke i mobiltelefon uten å bruke handsfree, får du to prikker i førerkortet i tillegg til tilbud om forenklet forelegg på 1.700 kroner. Sitter du i en bil uten å bruke bilbeltet, blir du presentert et gebyr på 1.500 kroner.

Legger du ut på kjøretur uten å ha gyldig førerkort, får du en bot på mellom 8.000 og 9.500 kroner første gang. Skulle denne aktiviteten gjenta seg, kan boten bli høyere. Det blir den også dersom du har førerkort, men det er beslaglagt - og du likevel kjører bilen.

Har du gyldig førerkort, men ikke kan fremvise det ved kontroll koster det deg 500 kroner. Det samme gjelder dersom du ikke kan vise et gyldig vognkort.

STÅR OFTE PÅ DE SAMME STEDENE: Politiet står ofte de samme stedene: – Viktig å gjenta kontroller  

Lys og skilt

Hvis du kjører på rødt lys, eller med for kort avstand til kjøretøyet foran koster det deg 6.800 kroner og tre prikker i førerkortet (6.650 kroner frem til 1. januar 2018). Brudd på vikeplikt og ulovlig forbikjøring gir også forelegg på 6.800 kroner og tre prikker i førerkortet (6.650 kroner frem til 1. januar 2018).

Bryter du skiltbestemmelsene, og for eksempel kjører mot gjennomkjøring forbudt, innkjøring forbudt, enveiskjøring eller kjører ulovlig i kollektivfeltet, venter et forelegg på 5.500 kroner (5.350 kroner frem til 1. januar 2018).

For de aller fleste er det opplagt at gang- og sykkelvei samt fortau ikke brukes av kjørende, men skulle du bli avslørt mens du sitter bak rattet blir du «belønnet» med 4.200 kroner i forelegg (4.100 kroner frem til 1. januar 2018). Det samme må du ut med hvis du krysser sperrelinjer, og krysser du heltrukken gul linje eller parallelle gule sperrelinjer får du i tillegg tre prikker i førerkortet.

I forskriften om forenklet forelegg i veitrafikksaker er det viet et eget avsnitt til lysbruk. Kjører du rundt med feil på lysene, mangler lys eller dropper å bruke blinklys kan politiet gi deg et forelegg på 2.600 kroner (2.250 kroner frem til 1. januar 2018).

Moped

2.600 kroner (2.250 kroner frem til 1. januar 2018) koster det deg også å bli tatt i et kjøretøy uten kjennemerker, eller om du kjører rundt med for mange passasjerer. Har du ikke sikret passasjerer under 15 år i henhold til loven, kan det også ende med forelegg på 2.300 kroner og to prikker i førerkortet (2.250 kroner frem til 1. januar 2018).

Trimmer du mopeden din, og blir avslørt, må du betale forelegg på 5.500 kroner og tre prikker i førerkortet (5.350 kroner frem til 1. januar 2018).

Fart

For fartsovertredelser er det ulike satser for forelegg, se tabeller under.

Når fartsgrense på stedet er 60 km/t eller lavere, og fartsoverskridelsen er,

 

Når fartsgrense på stedet er 70 km/t eller høyere, og fartsoverskridelsen er,

 

Når fartsgrense på motorvei er 90 km/t eller høyere, og fartsoverskridelsen er

 

Forenklet forelegg kan ikke utferdiges dersom:

*) siktede nekter å vedta forelegget.

*) det foreligger mistanke om flere straffbare overtredelser som ikke alle kan avgjøres ved forenklet forelegg.

*) overtredelsen fremtrer som særlig graverende eller har fremkalt betydelig trafikkfare eller at forholdet av andre grunner vil føre til betydelig høyere straff ved vanlig straffeprosessuell forfølgning.

*) overtredelsen gir grunnlag for den prikkbelastning som resulterer i tap av føreretten.

Kilde: Lovdata og politiet

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.