Skip to main content

Bussjåførene tatt ut i streik

Ruters busser blir ikke å se med det første på Bekkestua. 3.800 bussjåfører er nå tatt ut i streik.

Foto: Karl Braanaas

Busstrafikken på Østlandet, og også i Asker og Bærum, er stanset. 3.800 sjåfører ble søndag morgen tatt ut i streik. Men vgs-elever kan ta det med ro.

Natt til søndag ble det nemlig brudd i forhandlingene som har pågått en stund, og fra klokken 06 søndag morgen gikk 3.800 bussjåfører ut i streik.

– Alle de ordinære bussavgangene er innstilt fra klokken 06 som en følge av streik. Det er imidlertid gjort noen få unntak, sier Øystein Dahl Johansen, kommunikasjonsrådgiver i Ruter.

Beroliger vgs-elever

Unntakene er stort sett knyttet til skole- og spesialskyss. Det ble på forhånd uttrykt bekymring rundt hva som ville skje med skolebussene. Solveig Olsen, fylkedirektør for utdanning og kompetanse i Viken, kan berolige vgs-elevene.

I går sendte hun ut to presiseringer til rektorene i fylket.

– Den ene er at det er anledning til å ikke føre fravær for de som er forhindret fra å komme på skolen på grunn av streiken. Den andre er at rektorene må ta lokale vurderinger for undervisningen, avhengig av hvordan streiken slår ut på elever og lærere, sier hun til VG.

Fylkesdirektøren trekker frem digital undervisning som et alternativ skolene kan vurdere å benytte mens streiken pågår.

Minibusser

I Asker og Bærum er 14 minibusser tatt ut i streik. Dette berører alle servicelinjer, samt linjene 295 og 298, opplyser Ruter.

Alle Brakars busser er også tatt ut av trafikk. Ifølge NTB vil streiken også ramme Vys «buss for togtilbud», flybussene og de ordinære skolebussene.

Øystein Dahl Johansen i Ruter opplyser at alle ordinære bussavganger er innstilt.

Trikk, tog, båt og T-bane kjøres som normalt. Ruter skriver i sin pressemelding:

«Situasjonen kan føre til et økt press på trikk, båt, tog og T-bane. Vi minner om retningslinjene for smittevern i kollektivtrafikken, og ber deg om å ikke reise med mindre du må – og gå av transportmiddelet hvis det ikke er plass.»

Krever mer betalt

Det er i hovedsak lønn som har vært tema årets forhandlinger:

– Vi krever at arbeidsgiver oppfyller lovnaden om lønn mer på linje med industriarbeiderlønna. I tillegg har vi krav om innlagt tid til å utføre sikkerhetssjekk før bussturen starter, har forhandlingsleder for Yrkestrafikkforbundet, Linda Jæger, tidligere uttalt.

Fellesforbundets forbundssekretær Dag Einar Sivertsen sier følgende i en pressemelding søndag morgen: – Vi er skuffet over at arbeidsgiver ikke forstår at bussjåførene har blitt hengende etter lønnsmessig. Vi har en enighet fra tidligere om at lønna skal nærme seg industriarbeiderlønn, og så får vi et tilbud som går i feil retning. Det er løftebrudd.

– Arbeidstakersiden kom til mekling med svært høye krav, som vi dessverre ikke hadde muligheter for å kunne innfri, kontrer administrerende direktør i NHO Transport, Jon H. Stordrange, som også sier at NHO Transport konsentrerer seg om å sikre arbeidsplasser i en vanskelig tid, utløst av koronapandemien.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.