Restaurerer gammel markahytte

FULLT OPPMØTE: Saghytta (bak) og dens skjebne opptar mange. Nå har Ole Jakob Holt i Akershus bygningsvernsenter (f.v.), grunneier Ole Peter Rostad, Frp-politiker Vibeke Limi, spesialrådgiver i kommunen, Bjørn Christian Edvardsen og fagansvarlig for kulturvern, Ingunn Stuvøy, hatt felles møte for å diskutere veien videre.

FULLT OPPMØTE: Saghytta (bak) og dens skjebne opptar mange. Nå har Ole Jakob Holt i Akershus bygningsvernsenter (f.v.), grunneier Ole Peter Rostad, Frp-politiker Vibeke Limi, spesialrådgiver i kommunen, Bjørn Christian Edvardsen og fagansvarlig for kulturvern, Ingunn Stuvøy, hatt felles møte for å diskutere veien videre. Foto:

Saghytta blir restaurert og kan stå ferdig allerede neste sommer, hvis alt går etter planen.

DEL

– Det ser ikke helt håpløst ut.

Ole Jakob Holt har gnidd en våt tommel mot Saghyttas røde yttervegg og fått farge tilbake. Han har «lest hytta» med øynene og kjent på den med hendene. Nå står fem andre og venter på «dommen» fra eksperten hos Akershus bygningsvern.

De fem andre er Holts kollega, Margret Lie Wessel, grunneier Ole Peter Rostad, kommunens to representanter, Ingunn Stuvøy og Bjørn Christian Edvardsen, samt Frp-politiker Vibeke Limi.

Etter at Budstikka omtalte den falleferdige hytta ved Øverland engasjementet blomstret for nytt liv til hytta som ligger ved den populære turveien til blant annet Sæteren gård.

Må jobbe med eierne

Ifølge Margret Lie Wessel har Akershus bygningsvern reddet mange kulturminner ved å rådføre og støtte grunneiere som er i tvil om hva som lar seg gjøre.

– Å jobbe med gamle hus handler mest om å jobbe eiere, sier kollega Holt.

– Gamle eiere, presiserer Ole Peter Rostad.

Rostad har tidligere uttalt at han helst vil bygge nytt der Saghytta står i dag, men at han ikke ønsker konflikter med kommunen.

Kommunen på sin side understreker at det ikke er søknadspliktig å restaurere gamle hus.

– Å bygge nytt derimot, er langt mer komplisert, sier Ingunn Stuvøy.

LES OGSÅ: Bygger ny bro langs gammel vei

Klar neste sommer

For Ole Jakob Holt er ikke restaureringen av Saghytta noe å lure på.

– Dette får vi til, slår han fast og anslår at det vil koste opp mot 300.000 kroner å sette den lille hytta istand.

– Bygningen må løftes opp og det må lages ny mur. Så må panelet renkappes i bunn, vindusrammer settes i stand og takplatene gis behandling. Jeg vil beholde den opprinnelige pipen og forsøksvis finne en dør som samsvarer med tidsepoken hytta er bygget, sier Holt.

Saken fortsetter under bildet

RUSTIKK: Taket er satt sammen av bølgeblikkplater. Det foreslås at man bevarer disse, men behandler dem med maling.

RUSTIKK: Taket er satt sammen av bølgeblikkplater. Det foreslås at man bevarer disse, men behandler dem med maling. Foto:

Ole Peter Rostad sier han er fornøyd med løsningen, og vil overlate prosessen til bygningsvernssenteret.

– Så lenge jeg slipper å forholde meg til skjemavelder og byråkrater skal dette gå bra. Så skal jeg ta de utgiftene som måtte komme, sier han.

Ifølge Holt vil utgifter til restaurering av Saghytta kunne dekkes av søknadspliktige midler. Dette er en hytte i et vernet omrpåde av betydning for folk. Hvilket betyr at sjansen for å få tilskudd er stor, sier han.

Hvis alt går etter planen regner han med at Saghytta står ferdig restaurert innen neste sommer.

Artikkeltags