Derfor trives folk på Rykkinn

KAFFESLABBERAS: Etter en svømmetur i Bergerhallen går venninnene på kafé på Rykkinn nærsenter. Fra venstre Grethe Klafstad, Alfhild Bratlien, Mari-Ann Krydsby og Randi Olsen.

KAFFESLABBERAS: Etter en svømmetur i Bergerhallen går venninnene på kafé på Rykkinn nærsenter. Fra venstre Grethe Klafstad, Alfhild Bratlien, Mari-Ann Krydsby og Randi Olsen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Rykkinn kommer dårlig ut i levekårsundersøkelser, men folk stortrives. Nå vil Bærum kommune finne ut hvorfor.

DEL

– Her har vi jo alt, sier Alfhild Bratlien.

Hun sitter på kafé på Rykkinn Nærsenter sammen med sine tre venninner, noe de gjør ukentlig. Selv om Alfhild er den eneste av dem som bor på Rykkinn nå, har de alle et sterkt forhold til stedet.

For et halvt år siden startet Bærum kommune et prosjekt for å etablere gode og trygge bomiljø for alle. Rykkinn og Fornebu er valgt ut som aktuelle områder for prosjektet, og arbeidet startet først opp på Rykkinn.

LES OGSÅ: Smeltedigel på Rykkinn

Scorer lavt på levekår

I forhold til andre steder i Bærum har Rykkinn skåret lavt på levekårsundersøkelser, men da prosjektet begynte å intervjue folk som bor der, fikk de et helt annet inntrykk.

Et trygt lokalmiljø, tettvevd lokalsamfunn der mange kjenner hverandre og nærhet til marka trekkes frem når befolkningen blir spurt.

LES MER: Filmet Nikolaj Frobenius' liv og univers på Rykkinn

– Det viser at man kan ha det bra selv om levekårene ikke er så høye. Det er slett ikke sikkert at de har det bedre i Østre Bærum, sier Christian Skattum, som er leder i kommunens utrednings- og utviklingsenhet.

«Rykkinn-koden»

Bærum kommune har søkt Akershus fylke om midler til å finansiere en person i halv stilling til prosjektet.

– Vi ønsker å finne «Rykkinn-koden». Vi vil finne ut hva som gjør at befolkningen trives så godt på Rykkinn som de gjør. Finner vi «Rykkinn-koden», kan vi ta i bruk lærdommen om denne i vårt nærmiljøprosjekt på Fornebu og andre steder i kommunen, sier frivillighetskoordinator Andrea Rivrud Wielunski.

SE VIDEO: Anniken Huitfeldt hyller Rykkinn

Vil flytte tilbake

16 år gamle Stian Bjørndal har bodd på Rykkinn siden han var ett år gammel.

– Det fine med Rykkinn er at vi er samlet på et ganske lite, avgrenset sted. Det gjør at vi kjenner hverandre, noe som er trygt og fint, sier han.

Akkurat det kan venninnene på kafeen skrive under på. De hilser i øst og vest på andre kafégjester, og synes det nye senteret er storveis.

– Og så må vi ikke glemme Bergerhallen. Nå svømmer vi to ganger i uken, sier Randi Olsen.

Hun bor nå i Lommedalen, men da barna var små, bodde familien på Rykkinn i ti år.

– Både vi og ungene hadde det veldig fint. Nå har jeg planer om å flytte tilbake, sier hun.

LES OGSÅ:

Da punken kom til Rykkinn

Rykkinn fyller 40 år

Artikkeltags