– Jeg har i mange år tenkt på å prøve meg på krim. Fordi det er en rik genre der du kan skrive spennende og samtidig bore dypt i menneskesinnets irrganger. Deres mørke, mystiske sider, noe jeg alltid har likt, sier Ruth Lillegraven.

Problemer i hjemmet

Hun sitter i skrivestua som ligger et kort steinkast fra fossen på Bærums Verk. Der, på bakeriet og hjemme etter at barna har lagt seg, skriver hun sine bøker. Og nå er hennes første psykologisk thriller ute, en domestic noir-bok. En genre som handler om problemer på hjemmebane.

– Ja, den dreier seg om hovedpersonene Clara og Haavard, i utgangspunktet tilsynelatende vanlig mennesker som sliter i parforholdet. De er ikke etterforskere eller journalister som er vanlig i krimgenren, sier Lillegraven, og forteller videre;

– Hun er en ambisiøs vestlending i justisdepartementet, han en mer nonchalant barnelege fra en familie med gamle penger. Så kommer en mishandlet gutt inn på sykehuset, og mishandleren, faren, blir skutt. Flere drap skjer og saken havner på justisministerens bord.

LES OGSÅ: Bragepris til Lommedalen-forfatter

Og Lillegraven har peiling når det gjelder det departementale livet. Før hun ble forfatter på heltid, var hun taleskriver i samferdselsdepartementer i åtte år for både statsråder og statssekretærer, som Signe Navarsete, Magnhild Meltveit Kleppa, Marit Arnstad, Ketil Solvik-Olsen og Bård Hoksrud.

– Jeg ville også skrive om en tøff statssekretær, for de har mye makt selv om de ikke synes så godt. Og jeg ville få frem hvordan dagsorden i departementet blir påvirket av mediene, sier hun.

LES OGSÅ: Hun tiet om skrekkopplevelsen i 21 år. Så brast det for Berit.

Stor interesse

Og interessen rundt boken er stor, den er allerede solgt til Tyskland og Polen forteller Lillegraven. Den er også valgt ut til hovedbok i Bokklubben Krim og Spenning i oktober. Og redaksjonssjef i Bokklubbene, Erlend Sørskaar, forteller hvorfor;

– Vi valgte den fordi det enkelt sagt er en meget fin bok. Det er en bok med veldig gode portretter av hovedpersonene, og med et bra plott som driver deg som leser fremover hele tiden, Og den kommer i havn med plottet, noe ikke alle krimbøker gjør. Håndverket er veldig bra. Dessuten er vi alltid på jakt etter nye stemmer, og det var vi aldri i tvil om at Lillegraven har, sier han.