Skip to main content

Utskjelt russelåt stormer inn på hitlistene

UTSOLGT: I mars spilte TIX, alias Andreas Haukeland, sammen med Pøssy Project, for et utsolgt Sentrum Scene. Haukeland lager russelåter på bestilling, og er blant de mest ettertraktede låtskriverne. Nå er låten "Sjeiken 2015" inne på VG-lista.
UTSOLGT: I mars spilte TIX, alias Andreas Haukeland, sammen med Pøssy Project, for et utsolgt Sentrum Scene. Haukeland lager russelåter på bestilling, og er blant de mest ettertraktede låtskriverne. Nå er låten "Sjeiken 2015" inne på VG-lista.

Andreas Haukeland (22) fra Bærum fortsetter suksessen.

Andreas Haukeland (22) fra Bærum har blitt et navn på alles lepper denne våren. Han har fått både kjeft og skryt.

22-åringen kan leve godt av å lage russemusikk, og, under artistnavnet «TIX», står han bak flere av de mest populære russelåtene i 2015.

En av sangene han har laget tilhører Stabekkbussen «Sjeiken 2015". Sangen, med samme navn, omtales nå som «Årets allsang» på strømmetjenesten Spotify, selv om en offisiell kåring ikke er gjort.

Sangen stormer nå inn på tiendeplass på VG-lista og har passert en million avspillinger på Spotify. Det skriver VG.

HØR SANGEN HER (EKSTERN LENKE)

Låten har nå over 133.300 visninger på YouTube.

LES OGSÅ: Hitmaker om russelåten:  – Vi har skapt et monster

– Ja, det går veldig bra akkurat nå, sier Haukeland til Budstikka.

Blir akseptert

Sangen «Milepælen 2015» som Haukeland har laget for russ fra Bjertnes i Nittedal, var blant fem sanger i årets finale på NRK Mp3 om å bli «Årets russelåt».

– Det er ganske stort, et lite gjennombrudd i år. Det virker som om resten av bransjen har begynt å akseptere russemusikken, sier han, som har holdt på med dette i mange år.

I mars fylte 22-åringen, som artisten TIX sammen med Pøssy Project, Sentrum Scene i Oslo. Det er sjelden en norsk DJ-duo selger ut denne konsertarenaen.

– Det var helt vanvittig. Det var tydelig at plateselskap og bransjefolk var i salen og har fått øynene opp for denne typen musikk, sier Haukeland.

LES OGSÅ: Her er aha-kjendisen på tur med Bærums-jentene

Utskjelt

Russelåten "Sjeiken 2015" har også skapt sterke reaksjoner over hele Norge denne våren.

Budstikka har fått flere henvendelser fra folk som reagerer på teksten i sangen.

Spesielt er det setninger som «I kveld er det lov å være hore» eller «Vil du være med meg hjem når vi drikkes under bordet?"

– Jeg regnet med at det ville bli reaksjoner. Pøssy Project er kjent for å ha drøye tekster. Vi ønsket at denne skulle være mer moderat, sier bussjef Mathias Haukeland i Stabekkbussen «Sjeiken 2015».

De som har tipset Budstikka, og som ikke ønsker å stå frem med navn, mener det er uheldig at barn blir negativt påvirket.

– Jeg forstår at skaper reaksjoner blant foreldre hvis barna går rundt og synger dette. Jeg vet at flere voksne synes det er en grusom tekst, men de vet at de ikke er målgruppen, sier Mathias Haukeland.

Bransje i vekst

Hvert år bruker russen mye penger på egne spesialbestilte konseptlåter. Andreas Haukeland (22) har holdt på i flere år allerede, og er blant de mest ettertraktede i bransjen.

Allerede i 2012 skrev Budstikka om TIX og hvor ettertraktet han er. Nå kan han leve av det.

– Etterspørselen er stor og siste året mottok jeg nesten 200 forespørsler om å lage låter. Jeg takket ja til ca. en av ti og arbeider mye både med låtene og relasjoner til russen. Det gir resultater. Hvis man går inn i bransjen med et mål om å utvikle seg som artist, istedenfor å kun tjene penger, tror jeg man kan lykkes med begge deler, sier Haukeland.

For ham er det viktig å spille livekonserter, noe han gjør ofte.

Dessuten har han vært bevisst på å ikke signere med et plateselskap, som han mener ville tatt 75 prosent av inntektene.

– Det at jeg ikke har signert hittil har gjort at mine egne inntekter blir større og jeg kan leve av å jobbe med musikk på heltid, sier han.

LES MER: Vil ha eksamen før russetiden

Fordeler

Sjefen for Stabekkbussen «Sjeiken 2015» heter Mathias Haukeland og er broren til Andreas. Å ha låten «alle» snakker om tilknyttet sin russebuss, gjør ham og kameratene stolte.

– Det er ekstremt bra, det betyr veldig mye for oss og vi hadde aldri trodd dette, sier Mathias, om låten «Sjeiken 2015».

LES OGSÅ: Man spøker ikke med Riksløven

At bror er Norges mest anerkjente konseptlåtmaker i bransjen, har sine fordeler.

– Vi var så heldige at han valgte oss til både dekknavnslåt og konseptlåt, og skal også spille showet sitt i bussringen vår på Landstreff Stavanger, forklarer Mathias.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.