Derfor leier de russebuss fremfor å kjøpe

EFFEKTER PÅ VEI: Ida Hagen Johnsen går på Sandvika videregående skole, men er med på en Nadderud-buss, innleid og tilpasset egen feiring. Forventningene til feiringen er høye, men de seg ansvaret for egen eksamen og rollen som forbilder for yngre bevisst.

EFFEKTER PÅ VEI: Ida Hagen Johnsen går på Sandvika videregående skole, men er med på en Nadderud-buss, innleid og tilpasset egen feiring. Forventningene til feiringen er høye, men de seg ansvaret for egen eksamen og rollen som forbilder for yngre bevisst. Foto:

Av

– Vi har begynt å få russeting, som lue og dress, så nå er jeg veldig i stemning! sier Ida Hagen Johnsen. Hun er en del av Nadderudbussen «Nostalgia», men selv går hun i 3. klasse på Sandvika videregående.

DEL

– Det er veldig intenst nå på slutten, og mye skole, så det skal bli deilig å slippe seg litt løs. Gjøre noe annet som du har sett frem til såpass lenge. Russetiden kan nok være litt slitsom. Jeg har hørt av dem som var russ i fjor og eldre at det er en hard periode, men veldig gøy.

Ida Hagen Johansen har høye forventninger. Men hun er forberedt på at festingen ikke blir noen ferie. Med de nye fraværsreglene må russen stille opp på skolen, og jobbe mot eksamen.

Dekknavnet har de jobbet mye med, og nå er det de siste forberedelsene som står for tur. For å spare penger, leier jentene bussen.

– Han vi leier av tar seg av utformingen på bussen, også ordner vi interiøret og eksteriøret. Det gjør jobben mye lettere og billigere for oss, sier hun.

LES OGSÅ: Investerer over 600.000 i russebuss: – Bussen er jo ikke verdt den prisen

Samhold fremfor pengepress

Russeordbok

«Dekknavn» – et navn som bussen går under fra starten av 3. klasse, og helt til russetiden begynner.

«Konsept» – navn og temaet for interiør, eksteriør på buss, samt for klær og sanger

«Rigg» – lyd- og lysanleggene russen leier til store russetreff

«Rulle» – feste natten lang i en rullende nattklubb (russebuss)

«Satsebuss» – russebuss som legger inn store summer for å ha den beste bussen, det beste anlegget, de kuleste sangene og klærne.

«Alliansebuss/Kjærestebuss» – Russebusser som ofte drar på fester/arrangementer/kroer sammen.

«Hjemmesnekk» – Låt laget av medlemmer på bussen. Ofte i rap-genren og preget av panikk-rim.

«Løsruss» – russ uten buss

Noe av pengebruken som har vært diskutert i tidligere år er satsingen på de svære lyd- og lysanleggene russebussene har stilt opp med på russetreff som Tryvann, Lillehammer og Stavanger. Russen fra Asker og Bærum har lenge vært med i konkurransen om å ha de største anleggene. I år har trenden snudd, og «rigging» er ut.

EGEN DANS: Andreas «Tix» Haukeland fra Kolsås var først størst blant produsenter av russebusslåter.

EGEN DANS: Andreas «Tix» Haukeland fra Kolsås var først størst blant produsenter av russebusslåter. Foto:

Jentene på «Nostalgia» har heller fokusert på samhold enn på status og pengepress. De skal ha det gøy i russetiden. Men noen kostnader er vanskelige å komme unna. Til sanger, for eksempel.

LEST DENNE? – Russelåtene er latterlige og patetiske 

Hver buss skal ha tre til fem sanger, men heller ikke her har jentene investert mye penger.

ANSVAR FOR YNGRE: Fjorårets Nesbru-russ med show på busskåring – og forbilde for yngre russ. Det forplikter, sier russen.

ANSVAR FOR YNGRE: Fjorårets Nesbru-russ med show på busskåring – og forbilde for yngre russ. Det forplikter, sier russen.

– Vi har fire sanger på dekknavn, også skal vi ha et par til konsept. Vi har ikke brukt veldig kjente artister, men heller de vi kjenner. Da blir det billigere, og litt mer originalt, sier Hagen Johnsen.

LES OGSÅ: Råd fra fjorårets russ: – Pass på hva dere gjør

Drøye sangtekster

For det er viktig å ha sang, slik at omverdenen kjenner deg igjen, og så du har noe å danse til i sene nattetimer. Hagen Johnsen mener at russen har et ansvar særlig overfor den yngre generasjonen, og at noen sangtekster er litt for drøye når de drar inn sex med mindreårige, for eksempel.

– Samtidig så er jo det aller meste kun ment som en spøk, med litt internt mellom russen. Men når 13-åringer blir dratt inn blir det jo litt over streken. Vi må være litt anstendige, sier hun.

ENIG I DETTE? Helsesøster: – Vi må tåle at russen lager litt lyd 

Artikkeltags