– Dette er ikke svartmaling av russen, men et realistisk bilde av hva som foregår, sier politiførstebetjent Trine Svartås.

Hun viser til artikkelen i Budstikka, der helsesøster ved Asker videregående advarer mot utestenging og ytrer ønske om et forbud mot russebusser.

– Jeg er helt enig med helsesøsteren. Vi i politiet ser også en betydelig økning av ekskludering, vold og narkotikabruk, sier Svartås.

LES OGSÅ: Helsesøster fortviler over gråtende elever – skulle ønske russebusser ikke fantes 

Måtte vise selvangivelse

– Vi kjenner blant annet til et tilfelle på en jentebuss hvor foreldrenes selvangivelse ble lagt til grunn for om man fikk være medlem på den aktuelle buss eller ikke, sier politiførstebetjenten.

Politiet hører i tillegg fra ungdom selv og foreldre om ulovlig bruk av rusmidler som gjør det lettere å stå opp om morgenen, for å slippe å kjenne fyllesyke dagen derpå.

LES OGSÅ: Utviklet sitt eget russekonsept for at alle skulle få bli med

Sårende

Enkelte unge føler det sårende at det er så mye negativt om unge og russefeiring i media.

«Hvorfor har det seg alltid sånn at det er godtatt i samfunnet at voksne mennesker med «sin erfaring» har rettighetene til å mene akkurat det de vil om oss unge?» spør en 16-årig gutt på Facebook, etter å ha fulgt debatten om russebusser på budstikka.no.

LES OGSÅ: Russepresident provosert av negativt russebuss-fokus

De fleste er ordentlige

– Majoriteten blant unge i Asker og Bærum er ordentlige ungdom. Det er et fåtall vi er veldig bekymret for. Men i russetiden får vi en bekymring for flere. Mange debuterer med stoff, og det er mer rivalisering og vold.

– Budstikkas dekning gir et realistisk bilde av virkeligheten, sier politiførstebetjenten.

Svartås understreker at det som regel er de få som ødelegger for flertallet på enkelte busser, men at det da ofte er sterke utagerende personer som er vanskelig å takle.

LES OGSÅ: Russen forklarer: Derfor er audition til russebussene så viktig

Forbud kan vurderes

– Ungdom selv må stikke fingeren i jorda. Det er viktig å stå imot og si nei. Selv om det ikke er så ille i det miljøet du selv omgås, må du være med og påvirke, sier hun.

Hun oppfordrer også foreldre til ikke å slippe taket i ungdom som bor hjemme og holde seg oppdatert på det som skjer.

– Jeg ønsker ikke å forby russefeiring, men hvis dette eskalerer, bør man ta til vurdering et forbud mot russebusser, sier Trine Svartås.

Seniorrådgiver Beate Børja ved avdeling for videregående opplæring i Akershus fylkeskommune sier at de ikke har mandat til å forby russebusser.

– Vi synes trenden er bekymringsfull, og det går utover elevers læring. Alle har rett på et godt psykososialt læringsmiljø, sier Børja.

LES OGSÅ: