Politiet skal samarbeide for å luke ut «bråkeruss»

BREMSER FESTEN: Det er fortsatt en stund til russetiden starter, men politiet holder øye med både årets russ og de som tilhører fremtidige russekull. Her fra russebusskåringen for Nesbru-russen i fjor. Foto: Trine Jødal

BREMSER FESTEN: Det er fortsatt en stund til russetiden starter, men politiet holder øye med både årets russ og de som tilhører fremtidige russekull. Her fra russebusskåringen for Nesbru-russen i fjor. Foto: Trine Jødal

2019-russen har allerede fanget politiets interesse med sin oppførsel. Flere politidistrikt går nå sammen for å danne en felles oversikt over kommende russekull.

DEL

Russebussgrupper i 1.-trinn på videregående skole, det vil si elever som blir russ i 2019, har allerede begynt å «slenge dritt» over kommunegrensene i østlandsområdet, ifølge leder for Ungdomspatruljen i det lokale politiet, Ole Magnus Jensen.

– Da begynner de vel tidlig. Det er denne type oppførsel som gjør at regler skjerpes inn for hvert år. Vi har nå etablert et tett samarbeid med blant annet politiet i Follo, Romerike og Oslo for å fange opp det som skjer. Årets russ vil også bli passet på. De som reiser rundt og lager bråk, eller bryter lover og regler, vil bli luket ut, sier politilederen.

– Hva ligger i å «luke ut»?

– Da benytter vi straffeloven. Det kan dreie seg om for eksempel avskilting, beslaglegging av musikkanlegg eller bøtelegging av sjåføren, sier Jensen.

LES OGSÅ: Dropper russeknuter for å hindre sexpress

Politibesøk på skolen

Budstikka kjenner til at Nesbru videregående skole har fått politibesøk på grunn av en russelåt med rasistisk innhold. Dette vil ikke politiet kommentere nå. Skolens rektor har imidlertid satt i gang tiltak.

– Vi har hatt kontakt med politiet, og de vurderer innholdet i saken slik nå at de ikke vil gå inn i den. Skolen fortsetter å arbeide internt med saken, og kommer til å følge opp med samtaler og eventuelle reaksjoner overfor elever. Dersom det blir aktuelt, blir foresatte til aktuelle elever bli involvert i saken, sier rektor Knut Jore.

Politiet har også innkalt en bussgruppe i forbindelse med beefingproblematikk (avtale om masseslagsmål, jour.anm.).

– Det virket som de tok budskapet og viste forståelse, sier Jensen, og legger til at det er godt oppmøte under arrangementer med politi, russ, kommuner og Statens vegvesen.

LES OGSÅ: Ulyd fra russebussen

Deler plassbekymring

Men én bekymring for russefeiringen er felles for både russ og politi. – Russens hodepine er mangel på møteplasser. Det er en bekymring vi i politiet også har, fordi det ville gitt oss bedre oversikt. Men det er ingen steder som tåler fest gjennom hele russetiden, sier Jensen.

I fjor ble det rapportert inn 600 enkelthendelser, hovedsakelig støyklager, under russetiden i Asker, Bærum og Oslo.

– Når hver episode resulterer i flere telefoner, blir det travelt på operasjonssentralen. Politiet har mer enn nok annet å bruke tiden på, sier Jensen.

Artikkeltags