Dropper russebuss: – Vi bruker mye mindre penger
Ikke all russen du ser med like gensere har brukt titusenvis av kroner hver på russebuss. Noen samler gjengen sin billigere.
Vandrerussen mener de har en fullverdig russetid til en brøkdel av prisen bussrussen bruker.
– Vi gjør nesten akkurat det samme som de på buss, utenom rullingen. Men vi bruker mye mindre penger. Jeg er glad jeg ikke er på buss, sier Gard Sarkandi.
Han er avgangselev ved Nadderud videregående skole og har valgt en annen måte å samle kompisgjengen på.
Budstikka har vært i kontakt med flere lignende konsepter som opplever det samme.
Under konseptnavnet «Russletur» har 17 kamerater samlet seg. De har egne gensere og feirer russetiden sammen som gruppe. Sammenlignet med bussrussen bruker de veldig lite penger.
– Jeg har brukt ganske lite. Jeg kjøpte en genser til dekknavnet og en genser til konseptnavnet «Russletur». Inkludert dressen med merker brukte jeg 3.000-4.000 kroner totalt, sier Sarkandi og legger til at noen av guttene valgte å kjøpe flere gensere.
– Jeg er glad jeg bare kjøpte en. Det er bra jeg ikke sitter igjen med fem gensere jeg ikke får bruk for etter russetiden, sier han og er glad han har mer penger å bruke i sommerferien og videre etter det.
Oppfordrer til å ta praten
– Hvis man bruker mye penger på russefeiringen er det viktig å vite hva man eventuelt forsaker, skriver forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, til Budstikka i en tekstmelding.
Forbrukerøkonomen som også er programleder i TV 2, og podkasten «Pengetabu», oppfordrer foreldre og lærere til å prate med russen om økonomi.
– Jeg har undervist tusenvis av elever i privatøkonomi og dessverre ser jeg at mange ikke har peiling på hvilke utgifter som venter de den dagen de ønsker å flytte hjemme fra. Depositum, renter og egenkapital er fremmedord. Utgifter som strøm, forsikring, internett osv har de ikke tenkt på eller vet hvor mye koster. Derfor oppfordrer jeg alle lærere og foreldre til å ta en økonomisk prat med russen.
– Mange russ får seg også en kalddusj fordi utgiftene blir høyere enn planlagt. Jeg råder skoler til å be elevene om å lage et russebudsjett. Det vil være til stor hjelp for russen samtidig som det er god læring.
Fester ganske likt
De som er på buss starter gjerne på vorspiel hos en av deltagerne på bussen. Så henter bussen dem i nærheten før «rullingen» starter. Da kjører bussen fra sted til sted med festglad ungdom og de møter ofte annen russ.
For vandrerussen starter også gjerne kvelden hos en av de i gruppa med vorspiel. Etter det drar de videre til for eksempel en hjemmefest, Frognerparken eller Kalvøya.
– Der er det mange. Vil du møte andre, kan du dra slike steder, sier Sarkandi.
– Jeg ble med fordi jeg ville ha en festgruppe i russetiden sammen med noen jeg kjenner godt og har et personlig forhold til. Og så er det ikke like mye man må ut med økonomisk, sier Joel Fjørtoft. Han er også med i gruppen «Russletur».
– Er det fortsatt en fullverdig russetid dere har?
– Ja, 100 prosent.
Medlemmer fra gruppa har blitt tilbudt plass på russebuss, men takket nei. Bussene er ofte ikke bare en engangsutgift.
– Vi hører om girkasser og alt som ryker. Det kommer bare nye regninger hele tiden, sier Sarkandi.