Russebuss kjørte med «krone» – sjåfør kritisk til politiet

STOPPET: Denne russebussen ble stoppet på E18 fredag på grunn av kronen på taket. Sjåføren av bussen hevder stusser over politiets håndtering av saken.

STOPPET: Denne russebussen ble stoppet på E18 fredag på grunn av kronen på taket. Sjåføren av bussen hevder stusser over politiets håndtering av saken. Foto:

Politiet stanset en russebuss på E18 ved Blommenholm fredag kveld. Sjåføren av bussen ble anmeldt, men er lite fornøyd med politiets håndtering av saken.

DEL

Årsaken var at bussen hadde en såkalt «krone» på taket, noe som ikke lenger er lov. Kronen var rundt en halvmeter høy og var montert rundt hele taket på bussen.

– Sjåføren innrømmet at han var klar over at det ikke var lovlig å kjøre med dette. Han blir anmeldt for dette, i tillegg har de lovet å fjerne denne «kronen» for egen regning, forteller operasjonsleder Åste Tanem.

Bærum Kranservice ble tilkalt for å fjerne kronen før bussen fikk kjøre videre. Politiet valgte å være «snill» denne gangen og lot være å avskilte bussen eller frata sjåføreren førerkortet.

– Det var kun sjåføren i bussen, og ingen russ. Derfor valgte vi å la dette bli konsekvensen denne gangen, sier Tanem.

ANBEFALT: Russemamma (50) tar nettet med storm

Reagerer på politiets uttalelser

Sjåføren av bussen har i ettertid kontaktet Budstikka fordi han ikke kjenner seg igjen i det som politiets operasjonsleder uttalte etter episoden.

– Det er langt fra sannheten. Det jeg fortalte politiet var at jeg hadde sjekket lasten i henhold til reglene for sikring av last og jeg mente «kronen» var godt nok sikret, forteller sjåføren.

Han hevder han ikke fikk vite noe om hjemmelsgrunnlaget for politiets anmeldelse, og har derfor forsøkt å finne ut av dette selv i helgen.

– På vegvesenets sider står det riktignok at det ikke er tillatt, men henvisning til de angjeldende paragrafer er ikke å finne. Da er det vanskelig å finne ut av hva som faktisk er gjeldene regelverk, påpeker sjåføren.

Da politiet krevde «kronen» fjernet, foreslo sjåføren å gjøre dette selv.

– Jeg foreslo å sørge for dette selv, men politiet nektet og bestilte istedet kranservice. Da kom de med flere biler, og vi ble i ettertid presentert for en regning på 15.000 kroner. I ettertid finner jeg at det nettopp er førerens ansvar å sørge for dette sier han og henviser til Forskrift om bruk av kjøretøy der det i §1-8 E heter at «Ved trafikkontroll plikter føreren å lesse av konstatert overlass, gods som er for bredt, for langt eller dårlig sikret».

Kommer til å være strenge

Operasjonsleder Tanem understreket fredag at politiet kommer til å slå hardt ned på åpenbare regelbrudd videre gjennom russetiden.

– Russen og sjåførene er godt informert på forhånd om hva som er lov og ikke. Så vi kommer til å reagere utifra det fremover, påpeker Tanem.

Også her mener sjåføren av russebussen av politiet tar feil.

– Jeg snakket også med tre andre russebuss-sjåfører i helgen, og heller ikke de har fått informasjon politi eller vegvesen i forkant av russetid, mener han.

POLITIET: – Vi vil tåle mindre støy fra russen i år 

LES OGSÅ: Investerer over 600.000 i russebuss: – Bussen er jo ikke verdt den prisen

Fikk forelegg

Sjåføren ble mandag presentert et forelegg han ikke ønsker å opplyse størrelsen på.

– Jeg er ydmyk for at jeg kan ha gjort en feilvurdering, men det jeg finner merkelig er at politiadvokaten ikke kunne svare for hva det var ved sikringen som ikke var tilstrekkelig når jeg kontaktet henne etter at jeg var blitt forelagt forelegget, sier sjåføren.

Artikkeltags