Russen kan bli nektet servering på McDonald's

VOLD OG STØY: Området ved McDonald’s-restauranten i Asker har vært arena for slåsskamper og støy de siste ukene. Fra og med neste år kan det være slutt på det.

VOLD OG STØY: Området ved McDonald’s-restauranten i Asker har vært arena for slåsskamper og støy de siste ukene. Fra og med neste år kan det være slutt på det. Foto:

Flere netter med støy og vold ved restauranten i Asker kan ha gjort sitt til at McDonald’s nekter kommende russ servering om natten.

DEL

– Nå som russefeiringen er over skal vi sette oss ned og se hvilke erfaringer vi har gjort oss i år, sier kommunikasjonssjef Erik Lødding i McDonald’s Norge.

Flere netter de siste ukene har politiet måttet rykke ut til den døgnåpne restauranten langs E18 i Asker for å ordne opp i slagsmål mellom russ eller be russen dempe støynivået. Den seneste voldsepisoden skjedde natt til 17. mai, da to personer ble sendt til legevakten med skader i ansiktet etter at 50–60 russ havnet i slagsmål.

– Gatekjøkken og burgerrestauranter er steder man gjerne oppsøker når man har vært en tur på byen. Og vi merker at det er blitt noe mer aktivitet fra russ som kjører rundt etter at forbudet om å ha med seg alkoholholdig drikke inn på russens fellesarrangementer ble innført, sier Lødding.

LES MER:

Færre ulykker og færre busser for russen

To til legevakt etter slåsskamp mellom russ

La russen få feire! (debatt)

Ønsker dialog

Han vil hverken bekrefte eller avkrefte at det å nekte russen servering i gitte tidsrom fra neste år blir en realitet.

– Vi skal se på alle mulige løsninger, og dette er blant dem. Men om russen bare flytter seg til et nytt sted, løser vi jo ikke problemet. Derfor ønsker vi å gå i konstruktiv dialog med blant annet politi og kommune om hvordan man best kan forberede russetiden i fremtiden, sier Lødding.

LØSNINGSORIENTERT: Erik Lødding i McDonald’s sier de skal evaluere årets russetid.

LØSNINGSORIENTERT: Erik Lødding i McDonald’s sier de skal evaluere årets russetid. Foto:

McDonald’s har også avtaler om bistand fra ulike vaktselskaper, men det er opp til hver enkelt restaurant å vurdere hvordan de vil benytte seg av vekterhjelpen.

– Det viktigste for oss er sikkerheten til våre gjester og ansatte. Alle ansatte mottar derfor opplæring i håndtering av uønskede hendelser. Vektertjenester blir benyttet når det er behov for det, som en ekstra sikkerhet, sier Lødding.

LES OGSÅ:

Fra Mexico til Bærum – for å rulle med russen

For mange mindreårige ruller med russen 

Færre ulykker

Selv om russen har fått mye negativ oppmerksomhet grunnet vold og støy, finnes det også positive elementer å ta med seg fra russefeiringen. Ett eksempel er at antall russeulykker de siste årene er redusert.

– Selv om det er, alltid har vært og vil være presseoppslag om russ som finner på dumme ting, opplever vi at de som går på videregående skole i dag er enda mer opptatt av sikkerhet, og å følge lover og regler enn det man kanskje var for noen år tilbake. Dette er noe også rektorer og lærere bekrefter, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If forsikring.

Ifølge forsikringsselskapets tall ble det i fjor meldt om kun to skader på russebusser i Akershus.

– Vi ser at antall innmeldte skader på russebiler har gått veldig ned fra en topp i 2002, hvor det ble registrert 31 skader i Akershus. Når det gjelder russebusser har tallene vært ganske lave hele veien. Toppen kom i 2008, hvor det ble meldt inn åtte skader i Akershus, sier Clementz.

Han tror kravet til sikkerhetsbelte har bidratt til nedgangen, men gir også skryt til Statens vegvesen for arbeidet med kontroll og teknisk tilsyn av russekjøretøy.

– Det har vært et svært viktig bidrag for å få ned antall drepte og skadde. De har et godt samarbeid med russen og er en god veileder, sier Sigmund Clementz.

Artikkeltags