Russemamma (50) tar nettet med storm

LITT SKEPTISK: Mamma Sunniva Borge blogger om datteren Emblas russetid. – Jeg er mot pengeforbruket og jeg synes det blir som å snuble før mållinja etter 13 års skolegang, sier hun. Likevel skriver hun med glimt i øyet om russetidens små og store utfordringer.

LITT SKEPTISK: Mamma Sunniva Borge blogger om datteren Emblas russetid. – Jeg er mot pengeforbruket og jeg synes det blir som å snuble før mållinja etter 13 års skolegang, sier hun. Likevel skriver hun med glimt i øyet om russetidens små og store utfordringer. Foto:

Sunniva Borge har forberedt seg på datterens russetid i over ett år. Men først da hun begynte å blogge om teamet, tok det helt av.

DEL

«Russeberta og jeg har veldig forskjellig oppfatning av hva som bør prioriteres fremover», innrømmer mamma Sunniva i ett av sine første blogginnlegg.

– Det er veldig mye med russetiden jeg ikke liker. Dette er min måte å prøve å bli venn med den på, utdyper hun.

For når Embla (19) trekker på seg den blå russedressen, putter flasken med billig sprit i sekken og ruller av gårde med jentebussen «Elm Street» vil mamma Sunniva møte russen med et åpent sinn.

Russeforelder i år? Her er ord og uttrykk du må kunne 

Mest lest i Bærum

For snaut to uker siden startet hun bloggen Russebertemamma (ekstern lenke), der hun skriver om russetiden sett fra et voksent perspektiv. Med titler som «Spy med stil», «Sånn blir du klar til RT» og «Skal de virkelig vrenge trusa» har Sunniva fått seg en solid leserskare på nett.

– Jeg vil ikke være moraliserende, og jeg skriver på en litt tullete og ironisk måte. Men jeg prøver å ha en tydelig voksenstemme. Og så tror jeg at jeg setter ord på det mange andre russeforeldre kjenner på, sier hun.

LES OGSÅ: Kronprinsparet «rullet» med Nesbru-bussen

Bare noen dager etter første publiserte innlegg var Russebertemamma den mest leste bloggen i Bærum.

MOR OG DATTER: Slik ser vignetten til Sunnivas blogg ut.

MOR OG DATTER: Slik ser vignetten til Sunnivas blogg ut. Foto:

– For meg har det vært vanskelig å nå gjennom med det jeg ønsker å si muntlig. Jeg opplever at jeg får mer gehør når jeg skriver det på bloggen, sier Sunniva.

Treffer to generasjoner

Cecilie Staude, høyskolelektor ved institutt for markedsføring på Handelshøyskolen BI, mener russebertemamma skiller seg ut på en positiv måte.

– Hun gjør noe som ikke andre gjør. Dette er en fin måte å få frem en foreldrestemme, jeg tror ikke det er mange mammaer som blogger om russetida, sier Staude.

EKSPERT: Høyskolelektor Cecilie Staude tror Sunniva Borge har funnet en nisje få andre har prøvd før henne.

EKSPERT: Høyskolelektor Cecilie Staude tror Sunniva Borge har funnet en nisje få andre har prøvd før henne. Foto:

Det kan skyldes, tror Staude, at det ikke er for mange barn og unge i dag «som liker å bli utlevert på sosiale medier».

Like fullt tror høyskolelektoren at både ungdom - og foreldrene deres - kan ha glede av det Sunniva skriver.

– Måten hun skriver på treffer unge mennesker. Samtidig er mye av det hun skriver om gjenkjennbart for voksne. Da blir det like interessant for både russ og foreldre, sier Staude.

LES OGSÅ: Russen ruller med mor og far: – Jeg gikk tidlig fra jobb og har kjøpt inn masse øl

LES OGSÅ: Gjenopplever ungdomstiden med dagbok-blogg

Betaler alt selv

Hjemme hos familien Borge på Fornebu har russefeiringen startet allerede, selv om den offisielt ikke er i gang før i april.

– Jeg er på en buss med jenter som kommer fra Oslo og Romerike. Derfor blir russetiden litt annerledes enn den blir for vennene mine i Asker og Bærum. Den starter for eksempel litt tidligere, sier Embla.

Til glede for russejenta og til litt mindre glede for mor.

Fra kjøkkenbordet taster Sunniva ned hvordan det er å stå på sidelinjen når russen er mer opptatt av fest enn skole, snakker et språk mor ikke forstår, og bruker et helt års klesbudsjett på hettegensere med lik logo.

– Vi har ikke sponset henne med én krone. Dette får hun stå for selv, sier Sunniva.

LES OGSÅ: Russebuss er risikoprosjekt: – Vi blir utnyttet, egentlig

Sesongbasert suksess

Siden Embla begynte på videregående skole i Oslo kjenner ikke lenger Sunniva så mange av de andre foreldrene.

– Dermed blir det færre å dele gleder og bekymringer med. Til neste år, når Emblas lillebror er russ, er vi heldigvis en barselgruppe som har fulgt hverandre siden vi møttes på helsestasjonen. Da tror jeg det blir litt lettere, sier Sunniva.

POPULÆRT INNLEGG: 17 ting jeg skulle ønske jeg visste da jeg var 17

Høyskolelektor Cecilie Staude er imidlertid usikker på levetiden til en russeblogg.

– Her vil interessen naturlig nok ikke være like stor i november som i april, med mindre man evner å fornye seg, sier Staude.

Embla selv synes det er morsomt å ha en mamma som blogger om hvordan hun opplever russetiden.

– Alle vennene mine synes også det er sykt kult. Jeg er ikke flau eller noe sånt, sier hun.

Det siste har vært viktig for Sunniva.

– Hvis Embla ikke hadde syntes at det var greit kunne jeg ikke gjort det, sier hun.

Artikkeltags