– Vi er så takknemlige for alt du gjør for oss. Vi er så glad i deg, sier Anna, i en tale dedikert til Ragnhild Guddal, prosjektleder for «Lyset i hverdagen».
Anna har slitt med rus siden hun var 13 år. I fjor vinter sov hun på gaten. Nå har hun, gjennom prosjektet «Lyset i hverdagen», flyttet inn i bolig, og livet ser endelig lysere ut.
Siden i vår har gruppen møttes en gang i uken. De har vært på Kolsåstoppen og Semsvannet, og gjennom Petter Uteligger- stiftelsen kunne de dra til klatrepark og Tusenfryd. Drømmen er å kunne samle gruppen flere ganger i uken.
– «Lyset i hverdagen» er et godt eksempel på innovasjonsarbeid hvor deltagernes stemme blir hørt, og tverrfaglig samarbeid internt i kommunen, sier Guddal.

Nav Bærum arrangerer julebord for unge med rusutfordringer
Frp-politiker Torbjørn Espelien har vært svært engasjert i prosjektet, etter han fikk et personlig brev fra en av brukerne. Der sto det at de fryktet tilbudet ville bli lagt ned.
– Da tok jeg kontakt med Ragnhild, sier han.
- LES OGSÅ: Varmestua og «Jobben» flytter sammen
Gode resultater
I vår var Espelien med gruppen på en skogstur. Han skryter av arbeidet til «Lyset i hverdagen».
– Dette er unikt. Det de har fått til på denne korte tiden er gode resultater. Og når man ser hvor langt Ragnhild Guddal og Aleksander Hagen går for å hjelpe brukerne, har de en mulighet til å lykkes, sier Espelien.
– Da sa de til meg at gjennom «Lyset i hverdagen» ble de kanskje for første gang tatt på alvor, forteller Espelien.
I lokalene til Bærum Frelsesarmé lukter det jul. Det er dekket pent på, og juletreet blinker i hjørnet av rommet. Utenfor er gjestene blitt møtt med rød løper.
- FRELSESARMEEN HJELPER: Inger Marit (72) er detektiv for Gud og hvermann
Blir sett og hørt
«Lyset i hverdagen» feirer årets siste samling, sammen med Petter Nyquist fra Kolsås, bedre kjent som Petter Uteligger.
Han er imponert over hjemkommunen.
– Nå blir de sett og hørt. Vi viser at vi heier på dem. Og så har de noe å se frem til i hverdagen. Alle kommer hit frivillig, så «Lyset i hverdagen» gleder enormt, sier Petter Nyquist.
Med de nye midlene «Lyset i hverdagen» har fått, kan de utvide prosjektet sitt – og får enda større muligheter til å skape endringsarbeid både for deltagere og internt i tjenestetilbudet i Bærum kommune.
– Jeg er stolt over å jobbe i Nav Bærum og Bærum kommune, for de tør å satse. Minnene vi skaper kan være den livsgnisten som vil gjøre en endring, sier Ragnhild Guddal.
Viktig steg mot et bedre liv
Thomas har slitt med rus over en lang periode.
– Før jeg hadde «Lyset i hverdagen», hadde jeg ingenting å gjøre i uka som var positivt. Det var kun et jag etter rus fra jeg sto opp til jeg la meg. Men bare det å ha en ting å glede meg til i uka, har gjort veldig mye for meg, forteller Thomas.
Han fyller 30 år i februar, og håper på at 30-årene vil være rusfrie.
– Mange av brukerne har ikke opplevd dagligdagse ting på mange år. Eksempler på dette kan være å gå på kino, eller turer i skog og mark, sier Guddal.
Petter Nyquist oppfordrer næringslivet til å ta del i en felles dugnad, og ta kontakt med Ragnhild og Aleksander.
– Det handler om å tenke om det er noe vi kan gjøre. Det trenger ikke koste mye, men det vil gi mye, sier Nyquist.
Ifølge Nyquist kan det være for eksempel tilgang til kinobilletter på en onsdag, eller å åpne opp for besøk i skibakken.
– Det vil alltid stå noen tomme seter i kinosalen i ukedagene. Da vil gruppa ha noe å gå til, og det ha noe å se frem til betyr alt. Det er nok mørke i livene deres ellers, sier Petter Nyquist.