26-åringen fra Lommedalen hadde aldri før deltatt i VM, ei heller tatt en verdenscupseier før han satt på bommen i normalbakken i Falun i februar. 95,5 meter i hver omgang var nok til å ta gullet foran tyske Severin Freund. Med en margin på 0,4 poeng.

Velta skjønte at han minst hadde sikret sølvet da han landet rett ved den «grønne streken» som markerte hvor langt han måtte hoppe for å ta ledelsen.

– Jeg visste jeg var nære å ta gullet, og at det var stilpoengene som kom til å avgjøre. Spenningen var ikke over da jeg landet. Den var der helt frem til jeg så resultatet, sier han.

I 2014 gikk Sølvstikka til skiskytter Tiril Kampenhaug Eckhoff: – Dere må stoppe meg den dagen jeg blir kjepphøy

Klubben i hans hjerte

Gullet skulle bare være begynnelsen på et eventyrmesterskap. De neste dagene vant han sølv i mixed lagkonkurranse, bronse i storbakken og gullet i den tradisjonelle lagkonkurransen. Ingen annen norsk hopper har hatt et like godt VM noensinne. I perioden rundt mesterskapet hadde han formen inne både på trening og i konkurranser. Følelsen var god, men mesterskapet overgikk alt han drømte om på forhånd.

– At jeg skulle ta fire medaljer i VM hadde jeg ikke sett for meg. Jeg hadde håpet på at vi skulle ta gullet i lagkonkurransen. Det trodde jeg at vi var i stand til å klare, fortsetter Velta.

Hopperen tok sølvet på hjemmebane allerede under VM i skiflyging i Vikersund i 2012. Prestasjonen med å ta gull og tre andre medaljer i helt andre bakkestørrelser tre år senere sørget for enda flere gratulasjoner og oppmerksomhet.

LES OGSÅ: Rune Velta ble vraket til Hoppuka - nå kan han bli årets mannlige utøver

«Sølvstikka» er nok et bevis på et godt år. Han setter stor pris på alle gratulasjonene fra folk på gata, venner, klubb og de nærmeste.

– Det var et veldig stort øyeblikk for meg, og da er det hyggelig at dere gir det den oppmerksomheten, sier Velta, som ikke glemmer hvor han kommer fra.

Lommedalens idrettslag har betydd mye for han. Velta har mange gode venner fra klubben sin, og beskriver miljøet som tett og godt.

– Vi var også veldig mange som fortsatte i Kollenhopp og det treningsmiljøet der. Ungdomstiden min er fra det miljøet.

I 2013 fikk Sølvstikka til sjakkspiller Magnus Carlsen: – Det er hyggelig at mange har glede av det jeg driver med

Tung periode

Det har gått tråere denne sesongen. Forrige sesong nådde han målet han har jobbet mot i ti år, men det har tatt lengre tid å forstå at det faktisk gikk enn han trodde det skulle gjøre.

Etter svake plasseringer i verdenscupen i starten av denne sesongen bestemte han seg for å ta en pause fra konkurranser.

– Det har vært veldig tungt i perioder. I skihopping får man svaret etter 0,2 sekunder, og det smeller hardt når man får det. Det kan være veldig tungt å takle til tider, og da er det kanskje vanskelig å se hvorfor ting ikke funker, sier Velta.

En årsak til problemene er at han ikke har presset seg selv over grensene på trening.

– Selv på en tirsdagskveld i Vikersund der det ikke deles ut gullmedaljer så må man tørre å tråkke over den grensa og ta den risikoen. Der har ikke jeg vært flink nok i sommer.

Hoppuken er lagt på is, men etter nyttår kommer VM i skiflyging. Der er målet å finne tilbake til formen under jubeldagene fra Falun.

LES OGSÅ: Rune Velta tar pause på ubestemt tid