Det var fredag klokken 13.18 Espen R. Osufsen fra Sandvika ble nektet å være med toget fra Sandvika i retning Oslo.

– Toget kom til perrongen. Jeg sto utenfor rullestoldøren og ventet på assistanse som vanlig, da en konduktør kom bort til meg og sa bryskt: «Den stolen kommer ikke inn her!» forteller Osufsen.

Konduktøren skal ha nektet ham å følge med toget på grunn av at rullestolen var for lang i henhold til sikkerhetsregelverket, som sier at lengden ikke kan overstige 120 centimeter. Osufsens stol er 126 centimeter lang.

– Jeg har hatt denne modellen i minst seks år. I alle disse årene har jeg tatt toget regelmessig, og aldri opplevd å ha blitt nektet, sier han.

Motoriserte rullestoler og NSB

Plassen for rullestoler tilfredsstiller internasjonale mål og er på 700 x 1200 mm, skriver NSB på sine nettsider.
Rullestolen må ikke veie mer enn 250–350 kilo inklusive bruker.
Dersom disse målkravene tilfredsstilles, kan rullestolen sikres under transport og brukeren får tilgang til handikaptoalett, ramper og heiser der det er til stede.
Rullestolheisenes begrensning varierer fra togtype til togtype, poengterer NSB. Dersom vekten på passasjer og rullestol totalt overstiger disse, vil ikke heisen løfte.
Motoriserte rullestoler må dessuten være typegodkjent som rullestoler av Statens refusjonsordning for hjelpemidler.

 

På nettet er det derimot flust av historier om rullestolbrukere som har opplevd tilsvarende.

 

Også p-plasser kan by på problemer: Har ikke stor nok p-plass – får ikke rullestol

Har du tips om lignende saker? Send oss en e-post

NSB: – Forstår frustrasjonen

Osufsen forteller at han til ingen nytte forsøkte å forklare at han hadde reist utallige turer med denne rullestolen på tilsvarende togsett. I stedet ble han sittende igjen på perrongen med uforrettet sak, mens toget suste av gårde.

– Jeg har stor forståelse for frustrasjonen til denne kunden, og at vedkommende opplever det som urettferdig. Det er likevel vanskelig å kritisere en konduktør som har fulgt vårt eget regelverk, sier Åge-Christoffer Lundeby, kommunikasjonssjef i NSB.

 

Han sier grensen på bredde, lengde og vekt er fastsatt av hensyn til potensielt sikkerhetskritiske situasjoner på alle NSBs togsett.

– Situasjonen hadde åpenbart blitt veldig uforutsigbar hvis vedkommende kunne reise med noen togsett, men ikke andre, sier han.

Mer rullestol-trøbbel: Synnøv (88) kommer seg ikke ut: – Som å bo i et fengsel

 

Etterlyser bedre samarbeid

Ifølge Espen R. Osufsen skal Navs hjelpemiddelsentral – som tildeler rullestoler til bevegelseshemmede – ha opplyst at den aktuelle modellen var godkjent til bruk på all offentlig transport.

– Det er åpenbart nyttig at Nav kjenner til regelverket, så de ikke deler ut hjelpemidler som begrenser bevegelsesfriheten til rullestolbrukere, sier Lundeby i NSB.

Osufsen etterlyser nå bedre samarbeid mellom Nav og NSB for å rydde opp i problemet.

– Slike opplevelser skaper stor usikkerhet i en allerede krevende hverdag. Jeg tør ikke reise med toget, dersom jeg risikerer å bli sittende igjen på stasjonen. Enten må NSB endre reglene, eller så må vi få rullestoler som kan faktisk kan brukes på toget, sier han.