Triller seksere til Rud-elever

Høydepunktet: For mange av elevene ved Rud videregående skole er avgangsforestillingen høydepunktet etter tre år med             musikkstudier. Eksamen ofres ikke like mange tanker.Alle Foto: Anette Andresen

Høydepunktet: For mange av elevene ved Rud videregående skole er avgangsforestillingen høydepunktet etter tre år med musikkstudier. Eksamen ofres ikke like mange tanker.Alle Foto: Anette Andresen

Artikkelen er over 3 år gammel

De siste to årene har halvparten av elevene ved musikklinjen på Rud fått karakteren seks på eksamen. I disse dager inntar årets kull scenen.

DEL

– Jeg må ha notelys, sier perkusjonist Trym Saugstad Karlsen.

Om ti minutter skal de 13 unge musikere vise frem det de har jobbet mot det siste året, i forestillingen «No town like Motown».

LES OGSÅ: Et lite skritt i riktig retning

Elevene på musikklinjen ved Rud nærmer seg uteksaminering, men begynte planleggingen i 1. klasse. Alt for å sørge for at avgangsforestillingen i faget musikkformidling (MuFo) skal bli så bra som mulig. De har hatt ansvaret for alt selv – fra program, til PR og økonomi. Seks ulike ensembler har MuFo-konserter denne våren.

– Her får vi muligheten til å lage den musikken vi vil, og vise mange av de ulike tingene vi kan. Det legger ekstra press på oss, og gjør at vi blir ekstra engasjerte, sier saksofonist William Xavier Grüner.

Gode karakterer

En oversikt viser at i 2013 fikk 63 prosent av avgangselevene ved musikklinjen på Rud karakteren seks av eksterne sensorer. I fjor var tallet 46 prosent.

– Karakterene er fordelt på alle de ulike instrumentgruppene, men flest på gitar og sang, der det også er flest musikkelever, sier avdelingsleder Jan Roger Øren.

LES OGSÅ: Disse skolene er mest populære

Det er ifølge Øren et godt samsvar mellom standpunktkarakterene og karakterene gitt til eksamen, slik at sensorer virker samkjørt mellom skolene.

Sensorene kommer både fra Akershus-skoler som har programområdet, som Lillestrøm, Ski og Jessheim, og fra Oslo-skoler.

– Det siste er viktig nettopp for å få satt en felles standard for karakterer mellom de ulike miljøene, sier Øren.

LES OGSÅ: Kondom-kompiser mot klamydia

Avdelingslederen peker på flere årsaker til de gode resultatene. Blant annet et høyt faglig nivå på lærere.

– Jeg får henvendelser nesten hver dag fra personer som ønsker å jobbe her, sier han.

Søkertallene er på vei oppover ved skolens linje for musikk, dans og drama.

LES OGSÅ: – Nordens beste skole

Hvert år tar de inn 81 nye elever. I 2014 søkte 105 elever seg hit, mens det hittil i år er 125 som har søkt.

– Stadig flere ser verdien og mulighetene i studiet, ikke først og fremst for å bli musikere, dansere eller skuespillere, men som en stimulerende vei til generell studiekompetanse, sier Øren.

Hektisk aktivitet

I aulaen på Rud begynner salen å fylles. Det gløder i 13 par røde kinn.

– Sko? Hvor er skoene?, mumler vokalist Karoline Widding, før hun forsvinner på scenen med sko i hånden.

Plutselig er bakrommet tomt. Kun åpne sminkepunger og henslengte bananskall vitner om at det for fem minutter siden var full aktivitet her.

Så senkes lyset i salen, og sceneteppet går opp til lyden av The Jacksons’ «Can you feel it». Foran på scenen står Idun Forfang sammen med de tre andre vokalistene, nå fullt fokusert på sangen.

I bakgrunnen sitter perkusjonisten, med et godt opplyst notestativ. Vel ute i andre sang virker det som om bandets hovedmål er innen rekkevidde; å vise publikum det beste de har å by på. Så får karakterene komme senere.

Artikkeltags