Satser på dans etter Rud: - En klar plan B blir litt for dumt.

  Av
  Artikkelen er over 3 år gammel

  Minst 5 av de 12 avgangselevene på danselinjen ved Rud satser på en karriere innen dans. Onsdag og torsdag neste uke viser de forestllingen «Rud danser».

  DEL

  LES OGSÅ: Du må være mentalt sterk for å tåle det

  Bildeserie:

  – Dans er veldig viktig for meg, jeg vil ikke bare tulle det vekk, sier Sebastian Biong (18) fra Billingstad. Hans drøm er å ta en master i koreografi på KhiO (Kunsthøgskolen i Oslo), mens Elise Høivik (18) fra Bekkestua retter blikket ut av landet.

  Hun har søkt på London Studio Center, Bird, og Lipa (Liverpool Institute of Performing Art) i tillegg til KhiO.

  Dansen er en selvfølge

  – Det er på scenen jeg trives aller best. Min drøm er å holde på med musikaler, show, skuespill og sang. Jeg har danset siden jeg var fire år, så dansen er en selvfølge for meg, sier Elise Høivik.

  De tolv elevene i avgangsklassen på Rud er blitt en sammensveiset gjeng, og alle er sikre på at de kommer til å savne skolen.

  – Jeg har danset fra jeg var 2 1/2. Dansen er halve livet mitt, jeg vet ikke om noe annet, sier Andrea Sundquist Engfeldt (18) fra Nesbru. Hun satset først på moderne, men er blitt mer og mer opptatt av jazz. Hun har søkt KhiO og Spin-off, som er et forstudium til videre danseutdanning.

  Les også: Viste egne moter på Rud

  Les også: Johanna ble Freddie Mercury

  Iblant kommer tårene

  – Det er ingenting annet jeg vil. Det eneste som kan stoppe meg, er hvis jeg mister motivasjonen, fordi det blir for tøft. Og uansett er det mye man kan jobbe med som er relatert til dans, sier Andrea.

  Elevene legger ikke skjul på at dansingen også er hardt arbeid og ikke bare «chill». På en dårlig dag kan det også komme noen tårer.

  – Heldigvis har vi et åpent og godt studiemiljø. Det er alltid noen her som vil hjelpe og støtte deg, sier Elise.

  Les også: Danset i 40 timer så ble det pølsefest

  Plan b for baby

  Emilie Valentiner (18) fra Sandvika er åpen for flere genre og har søkt på skoler både i Liverpool, København og Oslo.

  – Dansen er utrolig viktig for meg, men også familien. Mamma lar meg leve ut drømmene mine, så hun er en viktig del av livet mitt. Foruten dans, drømmer jeg om å bli mamma selv, en gang i fremtiden.

  De fleste elevene mener at en spikret plan B blir litt for dumt. «Det betyr bare at man ikke vil nok».

  Bekymret mammma

  – Det eneste som kan stoppe meg er familien min. Eller penger, det koster jo litt også. Mamma vil helst at jeg blir økonom eller ingeniør. Jeg har en jobb å gjøre med å overbevise henne om at det går an å satse på dans, forteller Mathilde Ytterstad (18) fra Heggedal.

  – Dans er ikke bare for gøy, det er hardt både psykisk og fysisk. Vi lærer oss selvdisiplin, presisjon og arbeidsvilje. Du oppnår ingenting her ved ikke å gidde, sier Mathilde, som forteller at dansen gjør henne i godt humør og tar vekk vonde tanker og følelser.

  – Hvis jeg ikke får danset nok blir jeg rastløs, sier hun.

  Artikkeltags