Saken oppdateres.

Bærumspolitikernes nei til høyder gjør at Røkke gir opp prosjektet.

- Med de høydebegrensinger som er lagt av Bærums folkevalgte, får ikke REV Ocean det nødvendige volum til å oppfylle ambisjonene om et slagkraftig internasjonalt havsenter, skriver Torstein Storækre i FP Eiendom i et innlegg sendt til Budstikka.no mandag ettermiddag.

Blir realisert et annet sted

At bygget ikke blir realisert i Bærum, betyr imidlertid ikke at det ikke skal bygges, skriver Storækre. Røkke jobber nå mot å få bygget reist et annet sted i Norge - eller internasjonalt.

I februar ble det kjent at bergenserne står klare for å ta imot Røkkes tårn.

Så langt har Røkke investert rundt 50 millioner kroner i prosjektet, skriver Storækre i innlegget. Dette arbeidet blir nå stoppet på Fornebu.

«Det store blå» og «Verdenshavets hovedkontor»

«Det store blå» kan bli Norges første skyskraper. Bygget er planlagt ca. 225 meter høyt, med 64 etasjer.

Arkitekt: Gert Wingårdh, Sverige.

Byggherre: Aker-eide FP Eiendom AS.

Kostnadsramme: Ca. 3 mrd. kroner.

«Verdenshavets hovedkontor» (WOH) vil legge beslag på ca. en tredel av bygget. Hotell med rom for langtidsopphold og konferansefasiliteter vil også fylle en tredel. Den siste tredelen vil Kjell Inge Røkke stille til disposisjon for NGO-er, gründere og andre.

WOH skal ikke være et forskningssenter, men en base hvor lokale, nasjonale og internasjonale havaktører vil være samlokalisert for å skape løsninger på miljøproblemene i havet.

Det blir også restaurant, skybar og et offentlig utkikkspunkt på toppen.

Ingen av partiene i kommunestyret i Bærum ønsker Røkkes tårn ute på den gamle flyplassen. I januar vendte Arbeiderpartiet tommelen ned for Røkke-tårnet. I februar sa også Fremsrkittspartiet et klart og rungende nei. I mars fulgte Høyre opp og knuste skyskraper-drømmen.

Aker sier at Det Store Blå har ingen plan B på Fornebu, og velger nå å se om drømmen kan realiseres et annet sted i Norge eller i utlandet hvor dette er politisk ønsket.

 

Må romme mye

Storækre viser til at bygget på Fornebu skulle romme mye.

Derfor var det nødvendig med plass.

– Dette er en sak det åpenbart ikke har vært politisk flertall for i Bærum. Vi må bare ta til etterretning at Kjell Inge Røkke og Aker trekker planene. Hvis en 250 meter høy skyskraper er eneste måten de kan realisere Verdenshavens hovedkontor på, blir det ikke  på Fornebu. Et så stort og høyt bygg kan vi ikke gå inn for, sier gruppeleder i Bærum Høyre, Bjørn Røtnes.

Ingen av de politiske partiene i Bærum har støttet høyhusplanene. Alle mener intensjonen om et hovedkontor for verdenshavene er god, men ikke bygget som skal huse organisasjonen.

– Sterkt beklagelig

– Det er synd Kjell Inge Røkke ikke har en plan B for Fornebu. Jeg vil si det er sterkt beklagelig at de ikke ønsker en dialog for å se på andre muligheter enn en skyskraper, sier Arbeiderpartiets gruppeleder i Bærum, Kjell Maartmann-Moe som er tilhenger av Verdenshavene hovedkontor, men ikke skyskraper.

– Slik situasjonen  er nå kan det høres ut som det er skyskraperen som er målet til Røkke, ikke Verdenshavenes hovedkontor. Det er synd at planene er så nært koblet bygget, sier Maartmann-Moe.