Under flyktningstrømmen i 2015 meldte rekordmange seg som flyktningguide. Nå har antallet frivillige sunket, men behovet er like stort som før.
For fire år siden flyktet Redwan Hassan (32) fra Syria til Norge. I dag bor han i Sandvika, snakker flytende norsk og har skaffet seg tre forskjellige jobber. Mye av hjelpen og støtten har han fått fra sin flyktningguide ved ressursgruppen til Bærum Røde Kors, Jesper Børs-Lind.
– Jesper har hjulpet meg utrolig mye, og spesielt med å lære meg språket, forteller Redwan.
Han fikk Jesper som flyktningguide for halvannet år siden, etter å ha søkt. Vanligvis er man kun guide i ett år av gangen, men de to er blitt veldig gode venner.
– Jeg er ferdig som registrert flyktningguide for Redwan, men det har vært en glidende overgang til vennskap, forteller Børs-Lind.
- LES OGSÅ: Gir flyktninger jobberfaring
Mange på venteliste
Kristine Laundal, koordinator for migrasjon i Bærum Røde Kors, forteller at behovet for guider, og spesielt menn, er veldig stort.
– Vi kobler både guider én til én, og familier sammen. Det er absolutt flest kvinner som ønsker å være frivillig, og selv om det tar tatt seg opp er behovet for menn veldig stort, sier Laundal og legger til:
– Mange av flyktningene som ønsker seg guide er unge menn.
LES OGSÅ: Integrering kan ikke påtvinges
Selv blitt en ressurs
Etter å ha lært seg norsk, er Redwan selv blitt en viktig ressurs for flere. Han er blant annet blitt som en guide for vennen Siwar Jaafar (21), som flyktet fra Syria til Norge i 2015.
– Redwan er som en eldre bror for meg, og han hjelper meg også mye med språket, forteller Siwar.
På Universitetet i Oslo hjelper Redwan også til med språk. Han jobber som assistent for et prosjekt om kurdiske kvinner, der han hjelper til med dialogen mellom kurdisk og norsk.
LES OGSÅ: r
Stor betydning for begge
Børs-Lind forteller at flyktningguider vanligvis møter sin flyktningvenn én gang i uka.
– Det er et lavterskeltilbud hvis man føler at man vil gjøre mer for noen. Det betyr så mye for dem som ellers er relativt isolerte. Jeg merker også hvor mye det gir meg, forteller Børs-Lind.
Noen av dem som ønsker guide forteller nemlig at de ikke snakker med andre nordmenn.
– Det å bli kjent med noen man kan snakke norsk med har veldig stor betydning, forteller Laundal i Røde Kors.