– Skriver for de spesielt interesserte

– SE PÅ TV: Advokat Steinar Stenvaag mener folk bør se opptak fra Risenga Barnehage på NRK Super på nyåret. FOTO: SCANPIX

– SE PÅ TV: Advokat Steinar Stenvaag mener folk bør se opptak fra Risenga Barnehage på NRK Super på nyåret. FOTO: SCANPIX

Til nå har Budstikka skrevet om Risenga barnehage. Nå er plutselig regnskapsmessige detaljer fra 11 år siden – i barnehagens eierselskap – Seraphin AS – blitt et tema, skriver barnehagerådgiver advokat Steinar Stenvaag.

DEL

BAKGRUNN: – Tilslørte og brøt flere lover

«Da har man forlatt bekymringen for barn og foreldre – og skriver nå for de meget spesielt interesserte. Budstikka har visst ikke forstått at her er det pedagoger som driver en barnehage, og må stole på regnskapsførere og revisorer. Og Budstikka glemmer proporsjonene – her er det ikke Telenor, SAS eller Statoil det dreier seg om.

Vi ser imidlertid at det er flere feilslutninger og antagelser. At for eksempel ikke en kontantbeholdning kan komme fra driften siden Seraphin har et akkumulert underskudd, forstår folk med regnskapsmessig innsikt er en feil påstand.

LES OGSÅ: Asker kommune skal sjekke langt tilbake

Skattedom

I tillegg slår Budstikka fast at rentefrie lån per definisjon er ulovlig. Høyesterettsdom av 26. juni 2007 tegner et annet bilde («Spørsmål om inntektstillegg for renter på rentefritt lån» er Høyesteretts overskrift på oppsummeringen, red.anm.).

Avisen hevder at barnehageselskapet har bygget seg opp kapital på tilskudd fra det offentlige, og at selskapets lån til Inres Ltd derfor var ulovlig. Men dette var altså et utviklingsprosjekt og Seraphin har ikke tapt – og kommer heller ikke til – å tape penger på dette prosjektet. Eiendommen har en fantastisk beliggenhet og har flere interessenter. Budstikkas flotte bilder har ytterligere bidratt til interesse for eiendommen.

De aller fleste norske bedrifter leverer tjenester til det offentlige og sørger for et rimelig dekningsbidrag. Skoler, barnehager og aviser får direkte produksjonsstøtte fra staten. Ved rasjonell drift kan man bygge seg opp kapital til videreutvikling og nye prosjekter.

Avisen glemmer to viktige forhold. Ingen barnehager fikk investeringsstøtte uten å ha investert først. Og for å komme så langt, måtte man pantsette egne verdier – ofte hus og hjem. Risikoen var betydelig. For det andre; Inres var et selskap som skulle bidra med støttefunksjoner til personalutvikling i barnehagene, og det er ingen av barnehagene som har tapt penger på dette prosjektet. Tvert om.

Så mener Budstikka masse om at lånet ikke skulle ha vært rentefritt. Hvis dette har interesse for leserne, finner man en avgjørelse i en høyesterettsdom av 26. juni 2007.»

Artikkeltags