Skip to main content

Restaurantdriver: – Vi trenger hele sommeren på å komme på fote igjen

Jan Klimicek, restaurantsjef i Vollen, hadde, som Venstres gruppeleder i Asker, Elisabeth Holter-Schøyen, håpet på lavere moms.

Jan Klimicek, restaurantsjef i Vollen, hadde, som Venstres gruppeleder i Asker, Elisabeth Holter-Schøyen, håpet på lavere moms. 

Vitos restaurantsjef Jan Klimicek i Vollen er skuffet over at et forslag om mer etterhjelp til restaurantene ikke gikk gjennom i Stortinget.

– Jeg er skuffet. Vi sliter fortsatt. Vi trenger i alle fall hele sommeren på å komme på fote igjen, sier Klimicek. 

Torsdag 21. april behandlet Stortinget et forslag fra Venstre om en tiltakspakke for reiselivet og serverings-, kultur- og utelivsbransjen etter koronapandemien. Ett av forslagene var å gjøre noe med momsen. 

– Det er dobbelt så høy moms på mat og drikke servert inne i et serveringslokale enn på takeaway. Denne restaurantmomsen må ned, mener Elisabeth Holter-Schøyen, gruppeleder i Asker Venstre. 

Forslaget fikk ikke flertall, noe Klimicek er skuffet over.

Hadde håpet på mer 

– Men nå er jo alt åpnet igjen – og pandemien er avblåst? 

– Ja, mange kunder besøker oss. Men vi sliter med økonomiske etterslep etter pandemien, og det vil ta flere måneder, i alle fall hele sommeren, å komme på fote igjen, gjentar Klimicek. 

Stortingsbehandlingen av saken endte med følgende vedtak, vedtak 495: «Stortinget ber regjeringen ved tildeling fra den kommunale kompensasjonsordningen prioritere næringer som har særlige utfordringer knyttet til ettervirkningene av pandemien, og der det tar tid før driftssituasjonen og omsetningen er tilbake på normalt nivå.»

– Det er jo positivt, men jeg forventet mer. Det er urettferdig at det er skille mellom momsen på inneservering og takeaway, mener Klimicek. 

Steinar Bustad, leder i Asker næringsforening, har forståelse for Vitos' situasjon. 

– Lavere restaurantmoms ville vært et viktig bidrag til en bransje som har hatt store tap på grunn av restriksjoner og nedstengning, sier Bustad. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.