Skip to main content

Oppfordrer folk til å ikke møte opp

Farhana Imtiaz eier og driver den pakistanske restauranten Zouq i Sandvika. Hun ønsker at Sians representanter blir stående alene i Sandvika lørdag.

Farhana Imtiaz eier og driver den pakistanske restauranten Zouq i Sandvika. Hun ønsker at Sians representanter blir stående alene i Sandvika lørdag.

FOTO: TRINE JØDAL

Politiet har sendt ut egne råd om hva det lokale næringslivet bør gjøre lørdag. 

Farhana Imtiaz (36), eier av den pakistanske restauranten Zouq i Sandvika, ber om at ingen møter opp på Sians markering lørdag, slik at organisasjonen ikke får oppmerksomhet. 

Imtiaz ønsker unngå bråk og konfrontasjoner, forklarer hun. 

– Dersom ingen møter opp, står Sians representanter der alene. Det er det beste, og det reduserer faren for bråk og konfrontasjoner, mener hun. 

Imtiaz viser samtidig til smittevern, og at det generelt er viktig å unngå samlinger av folk. 

Sians demonstrasjon i Oslo i august i fjor førte til stor uro. Der kastet motdemonstranter egg, i tillegg til at en person ble slått ned.

Også under demonstrasjonen i Drammen nylig ble det uro og bråk, da motdemonstranter kastet egg, steiner og glass mot Sian og politiet. 

Zouq har hold til i Sandvika i fire år. – Vi trives. De fleste kundene er etnisk norske, siden det er dem det er flest av i Bærum, sier Farhana Imtiaz.

Zouq har hold til i Sandvika i fire år. – Vi trives. De fleste kundene er etnisk norske, siden det er dem det er flest av i Bærum, sier Farhana Imtiaz. 

FOTO: KNUT BJERKE

Ramadan

At det nå er Ramadan, gjør det også ekstra spesielt. 

– Dette er en hellig måned for oss muslimer. Å skulle oppleve bråk og ufred da vil være veldig leit. Jeg håper derfor ingen møter, sier restauranteieren.

Imtiaz opplyser at hun har skrevet brev både til Vårt Sandvika og Bærum kommune. Hennes ønske var at Sian ikke skulle få ha sin markering. 

Vårt Sandvika har for sin del sendt ut rundskriv til alle næringsdrivende. 

– Politiet kom med flere råd, som vi har formidlet videre til alle, sier daglig leder Frode Valland i Vårt Sandvika AS. 

Blant annet oppfordres butikker til å unngå salg av egg, tomater og poteter. Brennbart materiale rundt butikkene bør også fjernes, ifølge politiets råd til næringsdrivende. 

Politiet oppfordrer dem som likevel kommer på demonstrasjonen om å ikke benytte ulovlige virkemidler. De som gjør det, vil måtte regne med å bli pågrepet, eller straffeforfulgt i etterkant. 

– Praktisk hadde vi helst sett det ikke ble noen markering. Samtidig må man respektere at alle har en grunnlovsfestet rett til å ytre seg, sier Frode Valland. 

Ytringsfrihet

Kommunaldirektør Arthur Wøhni og politiet har tidligere forklart hvorfor kommunen har tillatt demonstrasjonen. 

– Kommunen kan ikke innskrenke Sians mulighet til å holde appell, basert på en forhåndsvurdering. Men vi forventer at politiet følger opp, dersom noe går utover loven, sier Wøhni. 

– Så lenge ytringene er lovlige, er det viktig å verne om ytringsfriheten, enten man liker budskapet eller ikke. Alternativet er sensur, uttalte stabssjef Harald Nilssen i Oslo politidistrikt til Budstikka nylig.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.