– Endelig utsikt uten filter! utbryter Følget begeistret.

Omsider går solskjermgardinene opp for de store vindusflatene som vender ut mot Oslofjorden. Følget har irritert seg lett over tildekkingen som strengt tatt ikke har vært nødvendig på en god stund, sola har for lengst gått bak hotellets vestfløy.

Og utsikten er verdt å vente på. En slik vakker forårskveld kikker vi ned på det lyseblå bygget på Sjøflyhavna, videre ut over vår vakre fjord og over til Nesoddlandet i ettermiddagssol.

UT OG SPISE? : Her finner du Budstikkas restaurantanmeldelser fra Asker og Bærum

Smart og morsom servering

Gutten, Følget og lille Følget har slått seg ned i spisesalen til Scandic hotell på Fornebu.

– Selv om mange av rettene er de samme som sist, ser det nytt og friskt ut i den stilige, nye menyen, mener Følget.

Her er fire valg av forretter, to småretter og seks varianter av pizza. Syv hovedretter fra hamburger til biff og kylling, vegetar og fisk.

Følget har latt seg friste av hvitvinsdampede blåskjell. Rekende på ei trefjøl kommer en dyp tallerken med blåskjell og en dyp tallerken som lokk. Et smart arrangement som både ser morsomt ut og har nytteverdi. Den øvre tallerkenen holder maten varm og når den settes ved siden blir den oppsamlingsfat for de etter hvert tomme blåskjell. En kvart kilo skjell og godt med kraft rundt.

– Det dufter nydelig, sier Følget. Skjellene er små, men smaker godt og er faste og fine. Hvitvinen de er dampet i er tilsmakt med fløte og nede i bunnen mye deilig løk. Den lyse suppen er fint spettet med hakkede urter.

Også Gutten har latt seg inspirere i matvalget fra fjorden rett utenfor; husets kremede fiskesuppe blir servert i en hyggelig blåemaljert liten gryte. Suppen lett perlende, mild gul i fargen og med masse grønne kvaster svømmende rundt.

– Nydelig duft her også, smiler Gutten fornøyd mens han fisker opp biter av hvit fisk – «dagens fangst» i følge menyen. Et par hvite fiskeslag, godt med reker og et knippe blåskjell faller i smak.

LES OGSÅ: Storkontroll av spisesteder - tre fikk rødt kort

Stor, men kløktig innredet restaurant

Gutten får anbefalt riesling fra Dopff & Irion til den kremede suppen, og når vinen får Cuvée på etiketten er den som regel et hakk oppover på stigen.

Den går fint til suppen, men er i overkant på den friske siden til å drikkes alene. 119 kroner for et glass av denne nærmer seg flaskeprisen på det lokale vinutsalget og er også i friskeste laget.

Så også lille Følgets brusflaske, som koster stive 44 kroner.

– Svær sal dette her, sier Gutten og ser seg rundt.

Om vi tar med resepsjonen, baren og spisesalen, som det ikke er vegger mellom, er det et enormt volum. Et stort hotell rigget for å håndtere mange gjester, men likevel uten følelsen av å være i en diger hall.

Spisesalen er kløktig innredet. Vinskap, anretningsbord og draperier er organisert slik at plassen deles opp og vi hygger oss som i en «vanlig» restaurant.

Akustikken er håndtert så vi unngår gjalling og vi er heldigvis helt fri for bakgrunnsmusikk. Vi får et godt eksempel når vi senere forlater bordet. I den andre enden av spisesalen er tre busslaster spanske tilreisende i ferd med å sette seg til middag, de må være drøyt 100 mennesker og vi har knapt merket at de kom inn.

LES OGSÅ: Mat og service på det jevne

Hyggelig og uhøytidelig betjening

I menyen finner vi «Dagens husmannskost/Dagens fangst», for at de som bor mye her på hotellet skal få variasjon. God ide. Betjeningen er stort sett godt oppmerksomme og vi merker oss den korrekte, men litt uhøytidelige og hyggelige måten de tar hånd om sine stamgjester på. Veldig bra.

– God pizza, gumler Lille Følget fornøyd. Hentet fra barnemenyen, men til forskjell fra de fleste slike er denne forseggjort og oppfinnsom. Litt drahjelp med utvalget der tillegger de et samarbeid med kjendiskokken Jamie Oliver æren for. Gutten sniker seg til en bit og er like fornøyd.

– Spent på denne lammeskanken, sier Gutten om kjøttbeinet som troner saftig og velduftende midt på tallerkenen. Under ligger et lag sellerikrem og det hele er omkranset av stekesjy tilsmakt med timian. Kjøttet er saftig og godt og har vært lenge nok i ovnen til å bli mørt og godt.

– En deilig og rustikk rett som er langt fra å være tørr. Og supert med uskrellede poteter, sier Gutten som takker og bukker for ekstra smak og vitaminer.

Lammekjøtt er kraftig kost og det hadde vært fint med et glass italiensk rødvin. Vinkartet har et godt utvalg, bare synd vi ikke fikk tak i noen servitør som kunne tilby det...

Likevel er lammet en klar vinner i dag.

Følget gikk for en av Scandics klassikere, Biff kafé de Paris. Krydret smør gir retten sitt franske navn, og to halvmåner dypfryst smør er så harde at de ikke lar seg dele i mindre biter.

– Får vente til de smelter, lyder det kjølig. En 200 grams ytrefilet har fin form og høyde og ser riktig stekt ut, men faller ikke i smak, eller rettere sagt mangelen på smak.

– En skuffende og nøytral kjøttbit, sier Følget som valgte bearnaisesaus til. Sausen smaker slik den skal, men når denne høyst ordinære kjøttbiten koster 300 kroner og vi må legge på enda 30 for sausen, kjenner vi at kostnaden kommer i veien for matlysten.

LES OGSÅ: Lokker med fliser fra New York og rødvinsgelé på pizzaen

Opprettholdt prestasjonene

– Kanskje desserten er mer spennende, sukker Følget og faller for sjokolade trifle. Lille Følget kan ikke stå for et norgesglass fylt med sjokolade i flere farger, biter av knust marengs og bærbiter til pynt. Begge smatter fornøyde på søtsakene.

Gutten satser på desserten for de andre smaksløkene, sitronterte. I en lav, rund kakeskål ligger sitronfyllet og er flytende og syrlig på den deilige måten. Ved siden av en kule valnøttis og litt jordbærsaus toppet med bringebær.

– Surt och søtt i livets skål, nynner Gutten smått poetisk.

Alt i alt et godt måltid til tross for noen små nedturer, men likevel uten å imponere. Betjeningen har vært vennlige og stort sett oppmerksomme. Prestasjonene er omtrent som ved forrige besøk. Slik havner vi da også på nøyaktig samme karakterer atter en gang.