Salt nedtur på Strand

STILIG: Strand restaurant oser av stil og historie. Så har det da også vært servert mat her i nærmere 100 år.

STILIG: Strand restaurant oser av stil og historie. Så har det da også vært servert mat her i nærmere 100 år. Foto:

Av

Strand restaurant har imponert oss hver gang vi har besøkt stedet. Denne gang var det tid for en liten nedtur.

DEL

Ingen fakler utenfor, og ikke særlig mye liv innenfor heller. Denne gang starter det på uvanlig vis da Gutten og hans følge kom til den ærverdige restauranten. Utenfor står en kelner og svinger en golfkølle.

– Tja, golfsesongen er jo snart i gang, men har man så lite å drive med midt i serveringen her da, undrer Gutten muntert i det følget på tre svinger inn i en av våre favorittrestauranter.

– Bra med plass her i dag. Håper ikke det er et dårlig tegn, sier Følget etter at vi er vist til vårt hyggelige vindusbord.

Kun tre andre bord er opptatte.

– Det er søndag, og nok ikke den største utemiddag-dagen for veldig mange restauranter, repliserer Gutten.

– Fordelen med få gjester er at vi havner ved vindusrekken. Er alltid så hyggelig å se utover bukten og båthavnen. Selv om jeg fortsatt nyter synet av det hyggelige interiøret, fortsetter Følget.

Og her er god stemning, behagelige stoler, fine bord og lekre detaljer tett i tett.

UT Å SPISE? Les flere restaurantanmeldelser her

– Lurer på om hun er veldig sliten i ryggen, kommer det spøkefullt fra unge Følget etter at vår blide kelner har vært innom og tatt opp bestillingen vår.

Hengende over en stolrygg fikk vi til vår store skuffelse vite at søndager er uten chefsmeny og minichefsmeny. Kun en forenklet søndagsmeny med fire småretter som kan fungere som forrett, tre større retter som går som hovedretter og tre desserter pluss lærlingenes kaker.

Strand restaurant

Strandalleén 48, 1368 Stabekk

Telefon: 67530575

Pris: hovedrett.: 205.- til 265.- / 3-retter chef 525.-

Meny                     4

Mat                       4

Service                  5

Atmosfære            6

Pris                        5

Totalt (maks 30) 24

 

– Ikke det at man skal stå i militært rett, men å henge slik på stolryggen både ved bestilling og presentasjon av forretten er en pussig ting. Det har jeg aldri opplevd på en restaurant, medgir Gutten.

Nydelig start

– Å, den duften! Nå ble jeg litt misunnelig, stønner Gutten etter at unge Følget har fått servert sin ravioli med sjøkreps og kremost, sprø toast, urtesalat og sjøkrepsskum.

Og smaken gjenspeiler absolutt duften.

– Helt nydelig, mener unge Følget.

Og Gutten smatter med etter sin obligatoriske smakebit. Hans egen Strand rekerøre med fennikel er også en god start.

– Veldig god rekerøre, nydelig med fennikelen. Men brødet er litt vel seigt.

Følget sitter og smatter for seg selv på sin parmesan- og parmaskinkesalat med semitørket tomat og rucola. I aller høyeste grad en god start her også, tydelig.

– Litt rart at de har flekkete glass, skulle tro slikt kvalitetssikres på vei fra oppvaskmaskin til spisesal, mener Følget og ser på sitt eget stettglass.

Tydelig ikke rent, og lite fristende.

Salt fortsettelse

– Ikke spesielt proft det der. Men det skal de ha – da vi bestilte spurte de om det var noen spesielle hensyn å ta. Det er proft, synes Følget.

– Veldig proff presentasjon av maten også, synes Gutten etter at også hovedrettene er vel på plass på bordet.

– Utseendet på denne maten er jo et stykke unna de lekre rettene vi fikk her forrige gang. Men som alltid er det jo smaken som gjelder, mener Gutten som tar de tre tallerkenene i øyesyn.

Følgets andeconfit bun dufter herlig, og løkringene ser delikate ut.

– Litt rart med kimchi til dette, men det er vel smak og behag. Både and og brød er kjempegodt, men det er forstyrrende salt, mener Følget.

Gutten, som ikke har startet på sin egen mat, forsyner seg godt fra Følgets tallerken, og er så enig. Saltet nærmest stikker på tungen.

Unge Følget ser fornøyd ut med sin villkveite med grillet fløtesaus, sprøtt kyllingskinn, pak choy salat og småpoteter.

– Nydelig pak choy og saus, selv om sistnevnte er i overkant salt. Kveiten er perfekt tilberedt – kjempegod, men potetene og de sprø kyllingskinnene er så salte at det ødelegger resten av smakene for meg, sier unge Følget beklagende.

– Sprøtt kyllingskinn er vanligvis så godt, men dette er så salt at det tar fullstendig luven fra alt. Og med resten av de salte elementene bikker det fullstendig over. Nærmest saltsjokk, mener Gutten.

Som får litt av den samme følelsen, for ikke å si smaken, når han går løs på sin egen langtidsstekte short-ribs av okse, toppet med sprø løk, mandelpotetfløyel og oksesjy.

– Skulle gjerne hatt sausen mye mindre salt, for den er fantastisk god. Men salt. Mandelpotetfløyelen er akkurat det – som fløyel i munnen. Kjempegodt. Kjøttbitene, derimot, er av utrolig varierende kvalitet. Fra det seigeste til det mest møre, nesten ikke til å tro. Og salaten i skålen ved siden av er nesten ødelagt av altfor mye eddikdressing. Ingen innertier, sier Gutten skuffet.

Lekker slutt

– Rømmesorbet høres godt ut til dessert, synes Følget.

Unge Følget kan ikke stå for melkesjokoladeganche, og da er det modne norske gårdsoster igjen til Gutten. Og siden vinanbefalingene har vært midt i blinken til nå, stoler Gutten på at den libanesiske rødvinen skal passe godt til osten. Anbefalt under en solid hvil på stolryggen igjen. Pussig.

– Så lekkert! Og godt!

Både Følget og unge Følget er storveis fornøyde med sine desserter – stort sett i alle fall.

– Litt i overkant med ananaschips til ananassorbet som ligger oppå ananasbiter, men hver for seg smaker det veldig godt. Og sjokoladeganachen er bare helt nydelig, smatter ungdommen.

– Dette er frisk og god rømmesorbet med perfekte marengsflak til. Virkelig en innertier, mener Følget.

Og Gutten blir fort musunnelig etter en smak.

Ostene – chèvre, Munkeby og premieosten Kraftkar, er i stigende rekkefølge akkurat så gode som de bør være, toppet med kvedekompott, som er en svært hyggelig overraskelse. Perfekt akkompagnert av vårt libanesiske følge i glasset. Espressoen har perfekt skum og er ganske enkelt kjempegod.

– At menyen er litt begrenset på en søndag, får så være. Og at kelneren hadde en hang til å henge ved bordet, får vi vel også se litt mildt på siden resten var så bra. Men at en tredel av maten ikke helt innfrir, er ikke bra mener Gutten og lander på en sterk 4-er.

Artikkeltags