Sommeren er for alvor på en svært så hyggelig tidlig visitt. Folket trekker mot sjøen, naturlig nok, og vi dras mot Fornebu og Sjøflyhavna kro. Denne fredede funkisperlen ligger badet i sommersol. Og utendørs er det veldig mange solbadere ved bordene. Og kø ved inngangen.

– Der ser du forskjellen på å besøke Sjøflyhavna kro sen høst eller tidlig vinter, som vi har gjort tidligere, og en solfylt dag i begynnelsen av juni. Helt utrolig så mye folk. Til og med inne er det halvfullt. Men mat må vi ha, så her er det bare å stille seg i kø, mener Gutten.

SPISE UTE?: Her finner du Budstikkas restaurantanmeldelser

Heldigvis er ikke ventetiden for lang på å få et sted å sitte og vi benker oss i solsteka.

– Rene Syden-stemningen her. Utrolig varmt og deilig, kvitrer unge Følget.

Begrenset meny

– Det brødet kom kjapt, håper ikke det tyder på lang venting på maten, sier Følget som kaster seg over de små brødbitene som nærmest styrtlandet på bordet vårt før drikke. For ingen tvil om at sulten gnager, og det gjør ikke hungeren mindre å se på de mange fornøyde gjestene som slurper i seg suppe, blåskjell og burgere på alle kanter.

Byråkratene snudde om sjøflyhavn under ny regjering 

– Synd at de kun er mulig å nyte drikke på soldekket. Det hadde vært så fantastisk å kunne sitte der og spise. Eneste som er virkelig trist med å spise her ute er at vi ikke ser noe særlig av sjøen, men derimot en temmelig ulekker asfaltert parkeringsplass. Og diverse kontor- og leilighetsbygg, da, sier Gutten en smule snurt.

Sjøflyhavna kro

Gjennomsnittspris:

Middag 229,-, pizza 179.- og burger 224.-

Martin Linges vei 57, Fornebu, 95 49 49 16

Meny            4

Mat               4

Service          5

Atmosfære   5

Pris                5

Sum             23

 

Menyen er ikke altfor stor, og helt blottet for rene forretter. Da er det jo kjempefint at man kan be om halve porsjoner av for eksempel blåskjell og fiskesuppe.

Brukbar start

Som sagt så gjort, og ikke lenge etter lander lekre godsaker fra havet foran tre sultne gjester.

– Nydelig suppe, smatter Følget og slurper i seg av det rødlige skumhavet i bollen foran seg.

– Veldig så mikseren har fått kjørt seg her. Ser ut som et frådende, rødt hav, mener Gutten som dog må medgi at den godt krydrede smaken er topp.

– Perfekt kokt fisk og skalldyr i suppen, mener Gutten før han gir seg i kast med sin halve blåskjelltallerken med pommes frites.

LEST DENNE ANMELDELSEN? Flott utsikt – brukbar mat 

– Stor kvalitetsforskjell på disse blåskjellene. De store er saftige og perfekt kokt, de små er seige og til dels ikke gode, sier Gutten litt misfornøyd.

– Tror jeg holder meg i havet og prøver «grilla kongereker». Meg og store reker, vet du, sukker Følget henført.

Satser på pizza og burger

– Tydelig hva de satser på her, med fem burgere og syv pizzaer på menyen. Ser at det er mange andre som spiser burger, så jeg prøver meg på en «Pulled pork burger», bestiller ungdommen.

– Synd at dagens fisk var utsolgt, for det der ser virkelig godt ut, sier Gutten og ser begjærlig over mot nabobordet som akkurat fikk flybåren en svær porsjon med dagens fisk – en grillet laks eller ørret.

Gutten må derimot nøye seg med den andre av to retter under menyavsnittet «middag» – «dagens kjøtt», som er confitert andelår.

– Et fantastisk bygg, dette. Så bra at det er fredet, mener Følget om det gamle ekspedisjonsbygget fra 1948. Og allerede året etter startet man matservering her, så her snakker vi servering med tradisjoner.

Stort sett god service

– Til meg sa de at det ikke gikk an å bestille bord ute – kun inne. Da synes jeg det er pussig at en av de ansatte her går rundt med en liste og ringer etter folk som ikke har kommet ennå. Tydelig mulig for noen å reservere, men ikke alle. Det synes jeg ikke noe om, snøfter Gutten.

LES OGSÅ: Her er Harry Hole på Fornebu 

Om uterestauranten er nær full, og inne bortimot halvfullt, så er det ikke mye å si på serveringshastigheten. I alle fall for de fleste av oss. Så er det da også tydelig innkalt reservestyrker både her og der.

Men noen stakkars gjester blir sittende og vifte på oppmerksomhet i all verdens tid.

– Synd det er så stor forskjell. Men heldigvis kan de jo nyte solen, mener Følget.

Her går det i alle fall unna, for imponerende kort tid etter forrettens avgang, ankommer hovedrettene.

Skuffer litt

– Veldig gode grønnsaker og poteter. Men andelåret, som egentlig skal bli saftig og mørt av confiteringen, har nok stått litt lenge og blir litt tørt. Og det hjelper ikke at sausen er kjempegod når det er så forsvinnende lite av den, sukker Gutten.

– Rekene er imponerende i størrelse, men ikke i smak. Tørre er de også, repliserer Følget en smule skuffet.

– Ingen tvil om at de har fått vel lang tid på grillen, bekrefter Gutten.

– Burgeren min er i alle fall kjempegod, skyter unge Følget inn strålende fornøyd.

– Nydelig cole slaw også, men det kjøttet jeg fikk var litt tørt, mener Gutten etter den obligatoriske snikbiten.

Etter to relativt rause porsjoner er det ikke tvil om at metthetsfølelsen begynner å melde seg rundt bordet. Og da er jo visa den samme som sist:

– Tror ikke jeg orker dessert i dag, jeg, sukker Følget.

Trekk for mat

Men som alltid blir det jo noe søtt på de fleste i dette følget, og vipps så er de der – rabarbrakompotten med vaniljeis og sjokoladekake med jordbær og krem.

– Ikke imponerende krem – er nok rett fra boksen. Og sjokoladekaken er så kompakt og tørr at jeg ikke får ned mer enn en bit. Ikke bra, mener Følget.

– Dette er i alle fall mye for pengene – en kjempeskål med kompott. Og så nydelig. Nam, smatter Gutten fornøyd.

– Forrige gang holdt de 5-eren for mat med nød og neppe, det gjør de ikke nå. Men de skal virkelig ha for service og fleksibilitet, synes Gutten og får megetsigende nikk fra testpilotene rundt bordet.

– Og så burde de få et ekstra poeng for været, legger Følget muntert til.