Helt rå nykommer i Asker

INTIMT: Rå Smak i Asker er både spiseri og butikk. Innerst i det stilig innredet lokalet ligger kjøkkenet åpent. Til høyre ved kjøkkenet kan man gå inn i butikken.

INTIMT: Rå Smak i Asker er både spiseri og butikk. Innerst i det stilig innredet lokalet ligger kjøkkenet åpent. Til høyre ved kjøkkenet kan man gå inn i butikken. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Endelig har askerbøringer fått som fortjent – en gourmetrestaurant midt i sentrum.

DEL

Rå smak startet som en butikk i 2013 og fikk heldigvis den lyse ideen å utvide lokalet og virksomheten med restaurant i slutten av november i fjor. Og takk for det.

Som mentor fikk de med seg stjernekokk Terje Ness, tidligere verdensmester og Michelin-stjerneinnehaver. Det har gitt resultater.

– Frister ikke akkurat med uteplass i kulda i dag, humrer Gutten i det følget på tre svinger rundt et gigantisk utebord med stoler på vei inn i til Rå Smak i Asker.

– Stilig, men ikke prangende. Utrolig mange fine bilder på veggene, mener Følget etter at vi er blitt plassert ved et av de relativt få bordene i restauranten.

– Og veldig gode stoler å sitte på, konkluderer unge Følget fornøyd.

Beskjeden størrelse

– Jeg ville nok ikke gjettet på at dette er en gourmetrestaurant, vegg i vegg med en matbutikk og ikke særlig stort lokale. Er vel plass til rundt 25 gjester her, men i restaurantverdenen er det ikke størrelsen det kommer an på, sier Gutten.

Som trives veldig godt med å ha utsikt til kjøkkenet. Gir en litt hjemmekoselig stemning, det.

UT Å SPISE? Les flere restaurantanmeldelser her

– De kan med fordel senke volumet på musikken. Blir veldig støyende i et så lite lokale der praten går livlig, mener Følget.

For vi er på ingen måte alene her denne kvelden, trekvart full restaurant vitner om at nykommeren allerede markert seg i lokalmiljøet.

Menyen virker stor, men på en vanlig ettermiddagshverdag er utvalget likevel ikke all verden. Her er fire forretter, to hovedretter og tre desserter. I tillegg kommer tre- og femretters menyer. På formiddagen serveres fire-fem lunsjretter hvorav en av disse er dagens husmann, som varieres hver dag. Fiffig.

Rå Smak

Torvveien 5, 1383 Asker, tlf: 90 22 08 84

Pris hovedrett 275.- til 305.-

3-retter 485.-/5-retter 635.-

Meny                       5

Mat                          5

Servering                6

Atmosfære             5

Pris                          5

Totalt (maks 30)    26

– Portugisisk Bisaro-skinke har jeg aldri smakt før, og med forskjellige spekepølser må jo det bli en god start, mener Følget.

Unge Følget hiver seg uti det ukjente og tar en treretter, mens Gutten er såpass sulten at han legger på to til en femretter. Med tilhørende vinpakke.

SANDVIKA: Imponerende nykommer

Nydelig start

– Nam, nydelig brød og smør, synes Følget og ungdommen. Gutten sparer klokelig plassen til sine fem retter.

– Glad jeg valgte dette – nydelig skinke. Gode pølser også, men skinken er suverent best, stråler Følget etter å ha forsynt seg fra sin spekemattallerken.

– Skinken er fra frittgående portugisiske griser som er foret opp på kastanjer. Et portugisisk svar på den populære spanske pata negra-skinken. Utrolig godt, mener Gutten som selvsagt har sneket til seg en smakebit av Følgets forrett.

LES OGSÅ: Billig for deg - dyrt for Askers restauranter

Hans egen kamskjelltartar er som et maleri på tallerkenen.

– Noe av det beste jeg har smakt, kommer unge Følget ham i forkjøpet etter å ha smakt på sitt eget tartar-kunstverk.

– Dette er en frisk og rå start. Rå kamskjell med eple og rogn – kjempegodt og laget med finesse, mener Gutten. Som ikke kan vente til neste rett.

– Fantastisk god piggvar, og perfekt kombinasjon med den nydelige hummersausen og fennikel, mener Gutten.

Unge Følget skal ha dette som sin hovedrett og tripper på stolen den reklamen.

Supert fortsettelse

– Og ventetiden blir ikke så altfor lang for de to i Guttens følge. Sammen med hans kjelår, kommer det både skrei til Følget og piggvar til unge Følget. Innertier alle sammen.

– Så tandert kjøtt – nydelig med grønnkål, selleri og aromasopp til. Og bringebærskyen setter en ekstra spiss på det hele, smatter Gutten fornøyd.

Unge Følget smatter med og Følget er ikke mindre entusiastisk over sin skrei med rødbetspirer, potetpuré og trøffelsaus.

– Utrolig harmoniske smaker, er dommen!

Gutten smatter i seg resten av låret og kan nesten ikke vente på sin egen lekkerbisken fra Lofoten.

– Utrolig hvor mye rødbete det smaker av disse spirene. Nydelig trøffelsaus og perfekt stekt skrei, er dommen.

– Det er jo en utfordring for serveringen når en av tre har fem retter mens de to andre kun har tre. Nå har det jo gått greit her, men litt ekstra ventetid og også litt stress-spising for den som har flest retter blir det jo, synes Følget.

Som tradisjon tro egentlig ikke har plass til dessert denne gangen heller.

– Ble nok litt mye av det gode brødet, innrømmes det.

Perfekt avslutning

Likevel er det lett å la seg friste, og etter et godt innsalg blir det gulrotkake på Følget.

Ungdommen får bringebærpannacotta, mens Gutten kan glede seg til forskjellige oster.

– Her skal du spise fra høyre og ta de mildeste først, er den hyggelige beskjeden fra vår fantastisk dyktige servitør mens hun skjenker i noen velkjente italienske dessert-dråper i glasset.

– Husker godt Recioto fra i Italia. Den er god her, men ekstra god med den italienske stemningen i tillegg, synes Gutten. Som er mer enn begeistret over sin egen ostetallerken også.

– Bringebær er noe av det beste jeg vet, og når man lager pannacotta av det i tillegg, må det jo bli topp, kvitrer unge Følget.

Følget nyter sin gulrotkake til fulle, men må gi opp halvveis.

– Ikke noe problem, mener Gutten som tar en for laget. Eller seg selv, for gulrotkake er absolutt en av favorittene. Og denne fortjener definitivt å bli spist opp.

– Må si at det er tøft gjort å satse på restaurant i det knallharde markedet her i Asker. Du har jo konkurrenter på alle kanter, og de ligger tett som hagl. Men ingen av dem er i nærheten av dette nivået. Denne maten er suverent best i Asker, og den er absolutt på pallen om du tar med de beste i Bærum også. Ikke mye om å gjøre før sekseren trilles for maten her hos Rå Smak, og vinpakken som følger femretteren er helt perfekt følge til maten. Også serveringen holder toppklasse – hyggelig, innsiktsfull og effektiv, konstaterer Gutten.

Og her er vi ikke i tvil om et snarlig gjensyn.

Artikkeltags