Nedtur for Rema-butikker i Asker og Bærum

ENKELTBUTIKKER FALLER: Mange Rema-butikker faller i omsetning, men flere nye butikker øker omsetningen fro Rema totalt.

ENKELTBUTIKKER FALLER: Mange Rema-butikker faller i omsetning, men flere nye butikker øker omsetningen fro Rema totalt. Foto:

Seks av syv Rema-butikker hadde svikt i omsetningen i fjor, men totalt har Rema økt omsetningen på grunn av langt flere butikker.

DEL

Budstikka har sett på 2016-regnskapene til Rema-butikker i Asker og Bærum. Av de syv butikkselskapene som har sammenlignbar omsetning i 2015 og 2016, var det bare selskapet bak butikken i Asker sentrum som kan vise til økt omsetning.

Fall på Bekkestua

Også butikken på Bekkestua tapte omsetning, etter en årrekke med stor økning. Kjøpmann der er Johnny Karlsen, som også sitter i styret i Rema og ble kåret til årets beste Rema-kjøpmann i 2015.

– I 2015 hadde Meny på Bekkestua stengt i en lang periode og også Centra Høvik. Dermed fikk vi mye omsetning det året. I fjor åpnet Rema butikk på Gjettum, Lijordet og Bærums Verk. At jeg da kun faller fem prosent, er veldig bra, mener han.

«Filleristet» markedet

Dette er altså før den siste krisen i Rema-systemet etter den såkalte bestevennestrategien ble kjent i januar i år. Han mener Rema har «filleristet» markedet i hans område med nye butikker.

– Om jeg mister 5 prosent, og Rema øker andelen så mye som de gjør, så er det helt greit. Det styrker vår posisjon. Hadde ikke Rema kommet inn i disse butikkene, så hadde Kiwi kommet, sier han.

For Rema som selskap, er det stor oppgang i omsetningen i Asker og Bærum etter at de har tatt over en rekke Rimi-butikker.

LES OGSÅ: Rema betalte 21 millioner kroner for ny butikktomt på Blommenholm

Mindre overskudd

Rema-butikkene har også enten samme resultat før skatt som i 2015 eller svakere. Asker sentrum er unntaket også når det gjelder overskudd – de øker.

– Hvordan har utviklingen vært hittil i år på Bekkestua?

– Vi har mistet rundt fem prosent av omsetningen, og vil anta at vi ender på mellom to og tre prosent ned. Det var et tøft første kvartal med mye støy. Noe er berettiget og noe skyldes at ikke alle har forstått hele situasjonen. Vi ser i ettertid at måten det ble kommunisert på helt feil, sier Karlsen.

Han viser til at de har 200 flere varer i år enn i fjor.

– Prisavstanden til Kiwi har ikke vært stor nok og vi må skille oss ut. Det hjelper ikke å bare være billigst, mener han.

Mer på gang

Budstikka skrev tidligere i år om reguleringsforslaget for en ny Rema-butikk på Blommenholm. Eiendomsoverdragelsene viser at dagligvaregiganten betalte 11 millioner kroner for den minste av de to tomtene.

I tillegg har Rema kjøpt selskapet Urbanium ut av nabotomten. Rema og Urbanium eide tidligere halvparten hver av tomten, slik at Rema nå har betalt 10 millioner kroner for den. Altså totalt 21 millioner kroner.

– Vi skal regulere disse to eiendommene sammen, uttalte etableringsansvarlig Trine Blankholm i Rema Etablering Midtre Østland i mai.

Bærum kommune har åpnet for at det kan bygges dagligvareforretninger på inntil 800 kvadratmeter i områder med boligbebyggelse, men blant annet Akershus fylkeskommunen mener at det bør lages en handelsanalyse som dokumenterer behovet for en dagligvarebutikk på stedet.

Artikkeltags