Skip to main content

Skapte «julaften-tilstander» i kirken

Einar Solbu fikk blomster og ros etter å ha ledet Kirkeakademiet i Asker i 20 år. – Tanke og undring rundt samfunnsmessige utfordringer, er det viktigste, sier han.

Einar Solbu fikk blomster og ros etter å ha ledet Kirkeakademiet i Asker i 20 år. – Tanke og undring rundt samfunnsmessige utfordringer, er det viktigste, sier han. 

FOTO: INGE WESTLY/KIRKEAKADEMIET

Einar Solbu har ledet Asker Kirkeakademi i 20 år. Nå har 79-åringen gitt seg og får ros av ordfører Lene Conradi: – Et enestående frivillig arbeid, sier hun. 

Kirkeakademiet i Asker har de siste årene fylt Holmen kirke til randen med temaer som spenner fra demokratiets historie til klimaproblemer og bioteknologi.

Einar Solbu fra Kalkfjellet i Asker har sittet i styret i 30 år og vært leder i 20, nå takkes han av. Men hvordan startet interessen?

– Jeg har alltid vært tilknyttet kirken fordi jeg kommer fra et prestehjem og er utdannet organist. Det har opptatt meg at vi lever i en verden med både utfordringer og muligheter, spesielt er jeg opptatt av koblingen kirke og kultur, sier Solbu, som også ledet arbeidet som førte til Den norske kirkes første kulturmelding.

– God kraft

Etter høstens siste foredrag med filmskaper og forfatter Nina Grünfeld torsdag, fikk Solbu gode ord på vei ut fra ordføreren. 

– Solbu har med sin kunnskap gitt gode opplevelser med foredrag om tro, kultur og samfunnsliv, helt gratis – i nærheten av der vi bor. Et enestående frivillig arbeid som har beriket oss – åndelig så vel som sosialt, sier Lene Conradi, som siterer kong Harald: «Summen av enkeltmenneskers livskraft, er samfunnets levedyktighet.»

– Einar har spredt mye av denne gode kraften her hos oss, avslutter hun. 

I de senere årene har det vært «julaften-tilstander» med stappfull kirke, forteller styremedlem Mette H. Blom:

– Gjennom sitt fantastiske arbeid har Einar bidratt til at kirken er blitt et sted for alle.

Utfordringer

Av foredragsholderne, er det prest Odd Eidne som har gjort sterkest inntrykk på Solbu selv. 

– Eidne åpnet opp om hvordan hans tro ble utfordret, etter at han mistet to barn. Vi har også hatt mange ledende skikkelser fra forskning og kulturliv. Også skuespillere som har holdt små forestillinger. Det har vært givende og underholdende, sier Solbu. 

Han mener de 70 kirkeakademiene i landet binder kirke, kultur og samfunnsliv på en god måte.

– Ikke minst er det etiske problemstillinger vi tar opp. Vi tar ikke stilling, målet er å belyse og skape refleksjon om samfunnsmessige utfordringer.

 Det mest utfordrende var da en forsker fra FNs klimapanel holdt foredrag.

– Det hadde møtt opp en del klimaskeptikere som betvilte absolutt alt han sa. Jeg synes de sporet av den viktige diskusjonen om hvordan vi kan sørge for at jorden ikke blir ødelagt.

Den nye lederen er teolog Inge Westly fra Asker. 

– Han er en flott arvtager, så dette er i de beste hender. Vi har også et kreativt og kunnskapsrikt styre med en stor kontaktflate som er nyttig når man skal finne foredragsholdere, sier Solbu. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.