Kirkestreiken over: Prestene glad for å være tilbake
Natt til mandag var kirkestreiken over. – Det er fantastisk deilig å komme i gang igjen, sier prestene i Asker kirke.
– Jeg var veldig spent og våknet flere ganger i natt for å sjekke. Det er fantastisk deilig å komme i gang igjen. Streikefellesskapet har vært sterkt, men jeg har savnet både menigheten og kolleger. Selv om koronatiden begrenser oss, er det mye som venter, sier Karoline Astrup som er prest i Asker kirke sammen med Marita Sivertsen.
– Det er spesielt godt å kunne ta opp igjen samtaler med mennesker, kunne døpe igjen og starte forberedelsene til å ønske konfirmantene våre velkommen selv om alt blir litt annerledes enn vanlig, sier prestene.
Det var 12. desember at 21 kirkeansatte i Norge ut i streik. Til sammen ble 16 medarbeidere i Asker tatt ut i streik, derav fem prester. I Bærum ble seks ansatte tatt, ut i tillegg til prostene i begge kommuner. Bakgrunnen for streiken var at nyansatte prester fra neste høst risikerte en lønn som var rundt 50.000 kroner lavere enn dagens nivå.
Mandag morgen var prost Tor Øystein Vaaland i Asker, lettet over at den fire uker lange streiken er over.
– Det har vært spesielt å være tatt ut i streik. Samtidig har jeg kjent på et samhold med andre fagorganiserte og det har vært fint; at det finnes en intern solidaritet, sier Vaaland.
Det første han gyver løs på mandag morgen er telefonsamtaler med mennesker han vet trenger noen å prate med.
– Det er det viktigste akkurat nå. Dernest vil jeg innkalle alle prester i Asker prosti til et ordinært prestemøte, som vi skal ha på teams tirsdag morgen.
Sikret fremtiden
Enigheten som ble oppnådd hos Riksmekleren natt til mandag innebærer at alle kirkelig ansatte etter hvert skal over på samme tilleggslønnssatser. Hvordan dette blir i praksis, skal formes av et utvalg.
– Dette er en seier for kirkens fremtid. Streiken har ført frem og vi har sikret morgendagens prester samme lønnsnivå som dagens prester. Dette var vårt viktigste krav i dette lønnsoppgjøret, sier Unio KAs forhandlingsleder Kristian Mollestad.
Arbeidsgiversiden er fornøyd med at det skal jobbes frem et felles lønnssystem.
– Dette er noe vi har jobbet for lenge: Én kirke, ett lønnssystem. Meglingsresultatet innebærer et viktig skritt i retning av et skreddersydd lønnssystem for Den norske kirke som tar egenarten ved kirkelig sektor på alvor, sier Marit Halvorsen Hougsnæs, administrerende direktør i KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter i en pressemelding.
– Partene anerkjenner at helg, høytid og kveld er en del av den normale arbeidsrytmen for kirkelig ansatte over hele landet, og er en forutsetning for en levende folkekirke, sier Ingrid B. Tenfjord, avdelingsdirektør i KA.
- Den økonomiske rammen for oppgjøret er 1,7 prosent.
- Det gis kronetillegg på mellom 1.400 og 1.800 kroner til fellesrådstilsatte i lønnsgrupper, og 0,3 prosents tillegg til de unormerte.
- For tilsatte i rettssubjektet Den norske kirke gis et tillegg til alle på 0,2 prosent.
- Alle tillegg gis med virkning fra 1. september 2020 og alle ansatte i Den norske kirke skal over på samme tilleggslønnssatser.
- Et partssammensatt utvalg skal jobbe med innretningen av dette frem mot hovedtariffoppgjøret i 2022. En sentral nemnd skal avgjøre spørsmålet dersom partene ikke kommer til enighet om et felles system i forhandlingene.
- Et partssammensatt utvalg skal foreslå tilpasninger i det eksisterende lønnssystemet på KA-sektoren, med særlig fokus på å finne frem til en hensiktsmessig innplassering av prestene, frem mot hovedtariffoppgjøret i 2022.
- De fem laveste lønnsalternativene for kapellan, sogneprest og prostiprest tas permanent ut av bruk fra 1. mai 2021.