Skip to main content

Bryn-presten tjener mest i Asker og Bærum

Sogneprest i Bryn kirke, Stein Bjarne Westnes, skal jobbe på julaften i likhet med de fleste andre i hans yrke.

Sogneprest i Bryn kirke, Stein Bjarne Westnes, skal jobbe på julaften i likhet med de fleste andre i hans yrke.

Foto: ANETTE ANDRESEN

Sogneprest Stein Bjarne Westnes (65) i Bryn menighet har klart mest i inntekt av alle lokale sogneprester. Gudstjenestene på julaften gir mer enn dobbel lønn.

979.734 kroner er årsinntekten 65-åringen står oppført med for 2020. Det er nesten 143.000 kroner mer enn Høvik-prest Trygve Rø (61).

Stein Bjarne Westnes forklarer at inntekten gjenspeiler at han har påslag i skattbar inntekt på grunn av delvis fri tjenestebolig.

Han gjør det klart at han ikke er så opptatt av lønn, hverken egen eller andres.

Bryn kirke fotografert på julaften 2021.

Bryn kirke fotografert på julaften 2021.

Foto: KARL BRAANAAS

– Jeg har ikke vært inne i skattelistene i det hele tatt. Jeg synes ikke andres formue og inntekt er noe å snoke i, forteller Westnes, som er mer opptatt av å fortelle at han trives godt i jobben som prest.

Dobbel lønn

De fleste prester er, kanskje ikke overraskende, i sving på julaften, Oslo bispedømme opplyser at prester som holder gudstjeneste på julaften, får ekstra betalt. Det er snakk om et tillegg på 1 1/3 timelønn pr. utført time. Dette varierer altså med årslønn, og vil være litt ulikt fra prest til prest. Det samme tillegget gjelder på andre helge- og høytidsdager. 

Prestelønnen varierer mellom 515.000 og 730.000 kroner.

Bryn-prest Stein Bjarne Westnes sier at han setter pris på tillegget for spesielle dager.

– I og med at prester for tiden skriver timer for utført arbeid, synes jeg det er rimelig at vi får tillegg i samsvar med det som er vanlig i arbeidslivet ellers, forteller Westnes.

Han forteller at han helst ville hatt fast lønn ut fra oppgaver og ansvar.

– Da hadde vi sluppet å telle timer og så videre. Slik var det før, og det trivdes jeg mye bedre med, sier sognepresten i Bryn menighet, én av 10 kirker i Bærum prosti.

Er prest og prost

Av Askers sogneprester er det Holmen-prest Gunstein Vetrhus (62) og Røyken-prest Ellen Martha Blaasvær (59) som tjente mest i 2020. Blaasvær sier hun ikke sjekker offentlig tilgjengelige skattelister, men vet hva hun tjente.

Røyken-prest Ellen Martha Blaasvær skal holde to gudstjenester julaften, i Spikkestad kirke og kultursenter, også kalt Teglen.

Røyken-prest Ellen Martha Blaasvær skal holde to gudstjenester julaften, i Spikkestad kirke og kultursenter, også kalt Teglen.

Foto: JOHAN WALLACE

– Jeg er fornøyd med egen inntekt, fastslår Blaasvær, som opplyser at hennes inntekt er høyere enn det som er vanlig for sogneprester.

– Det er fordi jeg kom fra en prostestilling som ble overflødig på grunn av kommunesammenslåing. Jeg fikk beholde min lønn da jeg ble sogneprest i Røyken, sier Blaasvær, som hadde 652.197 kroner i 2020.

Om tillegg for arbeid på helligdager sier hun:

– Jeg har en lederavtale uten timetelling og får ingen tillegg for helligdager, og heller ikke overtidsbetalt, forteller Ellen Martha Blaasvær, som er både sogneprest og konstituert prost i Asker frem til 1. juni 2022.

Som prost leder hun Asker prosti, som har 14 kirker og sogn

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.