Bryn-presten tjener mest i Asker og Bærum
Sogneprest Stein Bjarne Westnes (65) i Bryn menighet har klart mest i inntekt av alle lokale sogneprester. Gudstjenestene på julaften gir mer enn dobbel lønn.
979.734 kroner er årsinntekten 65-åringen står oppført med for 2020. Det er nesten 143.000 kroner mer enn Høvik-prest Trygve Rø (61).
Stein Bjarne Westnes forklarer at inntekten gjenspeiler at han har påslag i skattbar inntekt på grunn av delvis fri tjenestebolig.
Han gjør det klart at han ikke er så opptatt av lønn, hverken egen eller andres.
– Jeg har ikke vært inne i skattelistene i det hele tatt. Jeg synes ikke andres formue og inntekt er noe å snoke i, forteller Westnes, som er mer opptatt av å fortelle at han trives godt i jobben som prest.
Dobbel lønn
De fleste prester er, kanskje ikke overraskende, i sving på julaften, Oslo bispedømme opplyser at prester som holder gudstjeneste på julaften, får ekstra betalt. Det er snakk om et tillegg på 1 1/3 timelønn pr. utført time. Dette varierer altså med årslønn, og vil være litt ulikt fra prest til prest. Det samme tillegget gjelder på andre helge- og høytidsdager.
Prestelønnen varierer mellom 515.000 og 730.000 kroner.
Bryn-prest Stein Bjarne Westnes sier at han setter pris på tillegget for spesielle dager.
– I og med at prester for tiden skriver timer for utført arbeid, synes jeg det er rimelig at vi får tillegg i samsvar med det som er vanlig i arbeidslivet ellers, forteller Westnes.
Han forteller at han helst ville hatt fast lønn ut fra oppgaver og ansvar.
– Da hadde vi sluppet å telle timer og så videre. Slik var det før, og det trivdes jeg mye bedre med, sier sognepresten i Bryn menighet, én av 10 kirker i Bærum prosti.
Er prest og prost
Av Askers sogneprester er det Holmen-prest Gunstein Vetrhus (62) og Røyken-prest Ellen Martha Blaasvær (59) som tjente mest i 2020. Blaasvær sier hun ikke sjekker offentlig tilgjengelige skattelister, men vet hva hun tjente.
– Jeg er fornøyd med egen inntekt, fastslår Blaasvær, som opplyser at hennes inntekt er høyere enn det som er vanlig for sogneprester.
– Det er fordi jeg kom fra en prostestilling som ble overflødig på grunn av kommunesammenslåing. Jeg fikk beholde min lønn da jeg ble sogneprest i Røyken, sier Blaasvær, som hadde 652.197 kroner i 2020.
Om tillegg for arbeid på helligdager sier hun:
– Jeg har en lederavtale uten timetelling og får ingen tillegg for helligdager, og heller ikke overtidsbetalt, forteller Ellen Martha Blaasvær, som er både sogneprest og konstituert prost i Asker frem til 1. juni 2022.
Som prost leder hun Asker prosti, som har 14 kirker og sogn.