Skip to main content

Biskopen anbefaler kos og marsipan i påsken

Biskop Kari Veiteberg ber folk gå inn på menighetenes hjemmesider for å se de ulike tilbudene.

Biskop Kari Veiteberg ber folk gå inn på menighetenes hjemmesider for å se de ulike tilbudene. 

Foto: KARL BRAANAAS

Særlig i år er det viktig å kose seg i påsken, mener biskopen. Hun roser menighetene for kreative løsninger under nedstengingen. 

Siden kirkene ikke får holde fysiske arrangementer i årets påske, vil de fleste menigheter legge ut digitale gudstjenester. Det vil også være mulig å hente «påskepakker» med forskjellige aktiviteter i enkelte av menighetene. Noen har laget sporløype andre har quiz eller vandringer i nærheten av kirkene (se fakta).

– Jeg vet at påsken er ekstra tung for mange. Påskebudskapet handler mye om lidelse og stillhet. Når vi hele dette året har vært isolert fra hverandre så lenge, kan det røyne på, sier biskop Kari Veiteberg. 

– Mitt budskap nå er at kjærligheten og det gode overvinner pandemien og mørket. I år er det ekstra viktig at vi ikke har noen begrensninger på kos og marsipan. Og kjenner du noen som er alene, bank gjerne på og sett inn noen nybakte boller eller annet godt, fortsetter hun.

Påskeløyper

Tanum kirke har i år laget to påskeløyper i området rundt kirken, én for alle aldre og en som tar deg gjennom påskefortellingen. 

Asker kirke legger ut et digitalt tema hver dag fra mandag. I Åros blir det quizløype langs kyststien. I fjor holdt Vardåsen kirke gudstjeneste utendørs, første påskedag. Dette blir ikke mulig i år. 

Særlig barn er glad i tradisjonen med påskeegg.

Særlig barn er glad i tradisjonen med påskeegg.

Foto: NINA ABRAHAMSEN

– Utendørs arrangementer er noe eget, som vi kan videreføre. Jeg er stolt av alt de ansatte og frivillige får til. Asker og Bærum har også noen av de mest betagende kirkerom, som spenner fra middelalderen til helt moderne, sier biskopen, som gjerne deler minner fra egen barndom.

– Foreldrene mine pleide å gjemme påskeegg om natten. Jeg husker jeg pleide å være kvalm hver påskemorgen, etter å ha dyttet i meg all marsipanen. Og selv om barna mine er voksne, får de fortsatt påskeegg. Jeg pleier også å få noen til å gjemme mitt. Da blir det ekstra gøy.

Egg og påskehare

– Om man er troende eller ikke, spiller påsken en rolle i folks liv. Selv om vi ikke lenger har statskirke, nyter vi godt av fridagene enten vi er skigåere eller kirkegjengere, sier kunsthistoriker Geir Thomas Risåsen ved Folkemuseet. 

– Påsken er den aller viktigste høytiden for kirken. At Jesus først ble korsfestet og sto opp igjen fra de døde påskemorgen, er selve grunnlaget for kristendommen. Fra førkristen tid var dette en feiring av overgangen fra vinter til vår og solens tilbakekomst, fortsetter Risåsen. 

I fjor holdt Vardåsen-prest Dag Håland utegudstjeneste påskemorgen.

I fjor holdt Vardåsen-prest Dag Håland utegudstjeneste påskemorgen. 

Foto: EVA GROVEN

For mange er påsken ensbetydende med skiturer, sol, appelsin, Kvikk Lunsj, lammestek og eggspising. I Norge spiser vi opp imot 26 millioner egg i løpet av påskedagene. 

I tillegg kommer alle påskeeggene vi setter til livs.

– Tradisjonen med påskeegg av sjokolade eller fylt med godteri kom til Norge på 20-tallet. I kristen tradisjon er egget et symbol på gjenfødelse, mens det fra førkristen tid var symbol på fruktbarhet. Påskeharen adopterte vi på 90-tallet fra USA. Opprinnelig er den kjent fra tysk tradisjon, knyttet til at man i riktig gamle dager trodde haren la egg, sier kunsthistoriker Geir Thomas Risåsen. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.