Skip to main content

Åpner for 50 til stede i bryllup, dåp og begravelser

Brudeparet Ingvild Nordrum og Kristoffer Finn Hansen giftet seg i Tanum kirke, med kun noen få til stede. Velsignelse med hvit brud og festen med 96 gjester må vente til 2021.

Brudeparet Ingvild Nordrum og Kristoffer Finn Hansen giftet seg i Tanum kirke, med kun noen få til stede. Velsignelse med hvit brud og festen med 96 gjester må vente til 2021.

Foto: TRINE JØDAL

Brudeparet Ingvild og Kristoffer giftet seg uten gjester og i nærmest tom kirke 21. mars. Nå åpnes det for 50 personer til stede under gudstjenester og kirkelige handlinger. 

Det er nå klart at kirkene i Asker og Bærum åpner for inntil 50 personer under gudstjenester, bryllup, dåp og gravferder fra i dag, 7. mai, etter å ha hatt en begrensning på først 15 så 30 personer.

– Fra søndag 24. mai vil vi være i gang med ordinære gudstjenester igjen, innenfor de smittevernregler som gjelder. Vi har også fått signaler om at det snart kan åpnes for enda flere. Vi er veldig glade for å kunne åpne kirkedørene igjen, ikke bare digitalt. Under en krise har mennesker behov for fellesskap. Utfordringen er at en pandemi krever isolasjon, sier kirkesjef John Grimsby i Asker.

Kirken vil også tilby seremonier utendørs med samme antall personer til stede. Antallet gudstjenester kan også økes om ressursene tillater det. 

Utsetter uansett

Budstikka var til stede da brudeparet Ingvild Nordrum og Kristoffer Finn Hansen giftet seg i en nærmest tom Tanum kirke 21. mars i år. De har valgt å utsette både festen og ny velsignelse.

– Vi hadde planlagt fest med 96 gjester. For oss holder det ikke med en grense på 50 til stede, vi har valgt å utsette det til 2021, sier Kristoffer Finn Hansen.

Når det gjelder dåpshandlinger kan presten igjen øse vann over barnets hode, tørke av og velsigne med håndspåleggelse. For gravferder åpnes det for å tilby minneseremonier i kirken i tilknytning til utsatte minnesamvær, urnenedsettelser og lignende. Men konfirmasjonsgudstjenester er utsatt til etter sommerferien.

Færre i små rom

En ny smittevernveileder (ekstern lenke) er utarbeidet av Kirkerådet i samarbeid med blant annet Bispemøtet, organisasjoner og tillitsvalgte.

Den viser at gjenåpning av kirker og gjennomføring av gudstjenester og kirkelige handlinger kan skje under følgende forutsetninger: 

  • Maksimalt 50 personer inkludert medvirkende til stede.
  • Minimum én meter mellom hver person, men dette gjelder ikke personer i samme husstand.
  • Seremonirommets størrelse overstyrer de ovenstående punktene.
  • Der kommunen av smittevernhensyn har strengere bestemmelser om samlinger og antall, overstyrer disse foregående punkter.

Ikke syke personer

Har du luftveisinfeksjon skal du ikke møte opp i kirken. Smittevernet bygger på fire hovedprinsipper:

  • Syke personer skal ikke delta eller være til stede.
  • Gode rutiner for håndhygiene og renhold.
  • God avstand og minst mulig kontakt mellom personer.
  • Minst mulig felles bruk og berøring av inventar og utstyr.
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.