Vi har sjekket flyprisene tur/retur Oslo – Palma de Mallorca, og har sammenlignet prisene én uke i slutten av mai, én uke midt i sommerferien og i skolenes høstferieuke.

Av disse tre valgene er det billigst å reise i slutten av mai, noen uker før høysesongen starter på den populære spanske middelhavsøya.

– Palma er en råhyggelig by. Det er kanskje en klisjé, men Palma er en miniatyrutgave av Barcelona. Jeg ville helst dratt på våren, fra begynnelsen av mai til midten av juni, eller i høstmånedene september og oktober.

– I juli og august er det litt for varmt og litt for mange turister, synes jeg, sier redaktør Anders Wyller i reisemagasinet Vagabond.

Direktefly

Til Palma flyr Norwegian direkte fra Gardermoen, mens Ryanair har direkteflygninger fra Rygge. Du kan også fly med SAS og flere andre flyselskap, men da må du ta til takke med minst ett flybytte begge veiene.

SAS fløy direkte til Palma tidligere, men nå må du stoppe i Barcelona eller både i Barcelona og København for å komme deg til den største byen på Balearenes største øy.

Dermed er SAS utelukket som flyselskap til Mallorca, mener Wyller.

– Når jeg flyr på kortere turer, vil jeg reise fort ned og fort opp igjen. Det er genialt av Norwegian å overta dette markedet når SAS har trukket seg ut, sier han.

Skaff hotell selv

Han forteller at det ikke er vanskelig å skaffe seg hotell på egen hånd i Palma eller andre steder i øygruppen. Selv ville han ha valgt to-tre dager av ferieuka i Palma, et par dager på Ibiza og et par dager på Formentera.

– Dermed har man muligheten til oppleve mye av det øygruppen har å by på. Se gamlebyen og prøv ut gode barer og restauranter i Palma, sjekk ut den stille delen av festøya Ibiza og slapp helt av på rolige Formentera. Den er en perle av en øy, sier Wyller, som sist besøkte Formentera i 2007.

Det går hydrofoil og bilferje fra Palma til Ibiza (reiselengden er henholdsvis to timer og nesten fire timer). Mellom Ibiza og Formentera går det ferjer hele tiden (reiselengde 30 minutter).

Stopp i Berlin

Med Air Berlin kan du også få billige billetter til Palma, men da må du mellomlande i Berlin, på flyplassen Tegel. Den ligger en busstur på cirka 40 minutter unna sentrum av den tyske hovedstaden.

I vårt priseksempel er det lagt inn et stopp på over 11 timer på tur hjem fra Palma. Da har man tid til å se en bit av den tyske hovedstaden.

– For meg blir det i hvert fall bare stress å forlate flyplassen for noen få timer. Men kanskje noen andre synes det er greit å få med seg litt av Berlin mens de først er ute og reiser, sier den reisevante redaktøren.

Flere søkemotorer

Du får ikke opp valgene Oslo–Palma tur/retur de aktuelle reisedagene i priseksempelet på Air Berlins hjemmeside. Man må først velge Oslo–Berlin tur/retur, så Berlin–Palma tur/retur.

I SAS-eksemplene er det for korte stopp til å oppsøke Barcelona på tur eller retur, men man kan jo legge inn en dag eller to i den katalanske hovedstaden om man ønsker det.

Dersom du godtar mellomlanding, kan du med fordel sjekke prisene på søkemotorer som supersaver.no, gotogate.no, expedia.no, ticket.no eller flybilligst.com. Her kan du finne billige billetter som kombinerer flere flyselskap.

Ekstragebyrer

Ryanair framstår som prisvinneren i alle de tre ukene vi har sjekket prisene på. Men husk at flyselskapet har et sett med ekstragebyrer du må forholde deg til.

Selv ved nettbestilling, som er det rimeligste alternativet, tar Ryanair 15 euro (cirka 120 kroner) for å sende ett kolli med flyet, mens de tar 35 euro (cirka 285 kroner) for kolli nummer to.

Og har du mer enn 15 kilo i bagasjen, må du ut med 20 euro (cirka 165 kroner) for hver kilo over maksvekten.

Det spørs om det ikke hadde vært like enkelt å reise med et av charterselskapene – som også kan skilte med direktefly.

Vi sjekket Star Tours priser for én uke i slutten av mai: De skal ha 7396 kroner for to personer som bor i samme rom på billigste hotell i Palma-området. Frokost er ikke medregnet, men det er blant annet koffertene dine om bord på flyet.

Har fulgt med i tiden

Du kan finne OK hotellrom til under 4000 kroner i denne mai-uka på nettsteder som hotels.com, hotelclub.net, reisefeber.no og finn.no (samt på flere av nettstedene nevnt ovenfor).

Men selv med billige flybilletter hos Ryanair og Norwegian er det begrenset hvor mye du sparer i forhold til Star Tours pakke.

Til sammen i overkant av 1000 kroner, men det kan oppveies ved at du med en charteroperatør har en samlet garanti for flyreisen og hotelloppholdet.

– Det er absolutt et alternativ å reise charter. Charterproduktet har fulgt med i tiden og tilpasset seg folks reisevaner, deriblant krav til komfort og trivsel.

– Dessuten er det blitt svært fleksibelt. Minuset er selvfølgelig gleden over å ha skrudd sammen reisen selv, bemerker Anders Wyller.

Priseksemplene

Alle prisene i eksemplene er innhentet på selskapenes nettsider i begynnelsen av mars, og gjelder for én voksen.

Vi har forsøkt å finne de billigste alternativene der det er mulig, og det er blant annet årsaken til at vi har valgt hjemreise lørdag 29. mai istedenfor søndag 30. mai med SAS.

Og – du kan naturligvis få enda billigere flybilletter hvis du reiser midt i uka, eller på datoer da få andre reiser.