Klokka er 20.30, Greenwich Village-time, og festen har forlengst begynt å ta av.

Alt fra vampyrer og zombier til rockestjerner og prester fyller bydelens gater. Noen av festdeltakerne har reist langt for å få oppleve dette, deriblant 18 år gamle Tullee Shell fra nabostaten New Jersey. Hun konstaterer raskt at det finnes mange som har vært ivrigere på kostymefronten enn henne.

– Jeg måtte jo teste festen først, forklarer Tullee.

– Men dette er helt magisk morsomt!

Aktuell moro

Historien om verdens skrekkeligste megaparty starter i 1973.

New York lider kraftig under 70-tallets krim- og voldsbølge, og mange beboere er redde for å bevege seg ut i gatene – også på Halloween. Kostymemaker Ralph Lee er overbevist om at en skikkelig utendørsparade er det som kan lokke dem ut igjen.

Se Budstikka-lesernes egne halloween-bilder

Og han får rett: Det som i '73 var et lite bydelsprosjekt i The Village, samler nå 50.000 deltakere som toger opp 6th Avenue, i nesten like mange kostymer.

Totalt er det nærmere to millioner mennesker som feirer Halloween i New Yorks gater.

– Utvilsomt en av årets beste fester, stråler Allee Black, som har vært med på over tjue Halloweens på Manhattan.

– Og feiringen blir bedre og bedre år for år. Man ser så utrolig mange bra kostymer, folk er veldig flinke til å plukke opp aktuelle hendelser og kombinere det med Halloween-tradisjonene, sier hun.

Full frihet

Av de mer tidløse karakterene er vampyren en favoritt. Et eksemplar av arten sniker seg tett inntil barna som med skrekkblandet fryd følger opptoget fra sidelinjen, før han brått serverer sitt enkle budskap:

– Uuuuæææh!

Folk fra hele USA – og store deler av resten av verden – har gjort tradisjon i å samles i New York under Halloween. Etter paraden fortsetter festen både i gatene og på utesteder over hele byen. Bli ikke overrasket om du runder et hjørne og det plutselig kommer en liten kirke gående, komplett med prest og nonne, mens et par medlemmer av Village People lar seg vie i en liten homo-seremoni hvor et kyss utveksles under lærhattene og presten framfører sitt korte budskap. Det aller meste er lov i New York på Halloween. – Jeg har det helt fantastisk, sier Michelle Reimer, også hun debutant av året. – Så dette vil jeg fortsette med til jeg blir så gammel at jeg ikke lenger trenger å kle meg ut for å virke skummell

Dette er Halloween

Feires over hele USA, men feiringen med tilhørende parade på Manhattan er den suverent største. Paraden starter vanligvis i Greenwich Village i 19-tiden om kvelden, og varer i tre-fire timer. Etterpå arrangeres det Halloween-fester på svært mange utesteder i byen. Ta en titt i en av de mange utelivsguidene på nettet for en god oversikt.

Best opplevelse: http://nymag.com/guides/halloween/

Festivalnettstedet festivals.com: