– En mango med kiwi og en ananas med mynte, roper Carlos Eduardo Vidigal Peixoto.

Det nærmer seg lunsj og kundene må kjempe seg til en plass foran disken i juicebaren Polis Sucos. Bak en vegg av tropiske frukter kjøres blenderen i gang.

Carlos Eduardo Vidigal Peixoto har solgt juice hele sitt liv, og fikk frukt inn med morsmelka. Det var hans far som åpnet juicebaren på et travelt gatehjørne i Ipanema for 51 år siden, og i dag er baren en av de mest tradisjonsrike i Rio de Janeiro.

– Ferskpresset juice passer perfekt for det tropiske klimaet her i Rio. Folk går mye på stranda og er opptatt av å holde seg i form. Juicen er helt naturlig og veldig bra for helsa, fastslår Carlos.

Overalt i byen finnes det små juicebarer som dette. Sjarmerende enkle. Frie for krom og trendy inventar. Brasilianerne kaller barene for casa de sucos

Rio de Janeiro smaker tutti frutti. Hos Polis Sucos flokker turistene flokker seg nysgjerrig rundt disken, og studerer den omfattende menyen nøye før de tar mot til seg og bestiller på stotrende portugisisk.

– De mest populære fruktene er mango, pasjonsfrukt, jordbær og fruta do conde

Strandliv

Rios mest berømte og lettest tilgjengelige strender heter Copacabana, Ipanema, Leblon og Barra de Tijuca.

Her ligger også de fleste turisthotellene, og det er tett mellom juicebarene og kioskene. Innbyggerne i Rio foretrekker ofte de sunneste alternativene.

Folk er solbrune, lettkledde og veltrente, og liker å vise seg fram. Den perfekte kroppen dyrkes åpenlyst. Det er fysisk aktivitet overalt, til alle døgnets tider.

Langs stranden og i sanden. Fotball, volleyball og futvolei – en blanding av fotball og volleyball.

Kokosvann

Fotballtempelet Maracanã er den turistattraksjonen i Rio de Janeiro som trekker nest flest turister, etter Kristus-statuen. I en kiosk ved stadion står Zeca Teodato med kniven. Han har solgt kokosvann til folket i årevis.

– Vi elsker kokosvann her i Rio de Janeiro, men det er ikke kokosvann som er smaken av Rio, det er Caipirinha, flirer Zeca. Med tre rutinerte hogg åpner han nøttene for en av de faste kundene.

– Etter trening gir kokosvann deg energien tilbake. Det inneholder masse mineraler og få kalorier, sier Zeca. Kokosvannet er med andre ord en ypperlig tørsteslukker for dehydrerte turister, en slags naturens egen Gatorade.

Samba

På hjørnet av Rua do Lavradio og Rua do Senado i bydelen Lapa, i utkanten av sentrum, ligger juicebaren Cantinho do Senado. Her kan du nyte en mørkrosa vitamina mista, én av 43 forskjellige juicer på barmenyen.

– I varmen er det ingenting som smaker bedre, mener innehaver Antonio Sousa Pinto i Cantinho do Senado.

På dagtid er det relativt rolig i Rua do Lavradio. Den moderne katedralen, som mer enn noe annet ligner en håndgranat, ligger bare et steinkast unna.

Det gjør også skyskraperen til Brasils nasjonale oljeselskap Petrobras, et arkitektonisk mesterverk i noens øyne. Men når mørket senker seg, stiller folk seg tålmodig i lange køer til de populære utestedene i nabogårdene.

Også utenfor karnevalstiden kan du danse samba og bossa nova her.

Etter å ha tatt Rio på pulsen i Lapa, eller danset samba hele natten under byens berømte karneval, har juicebarene flere alternativer som gjør susen dagen derpå. Carlos Eduardo Vidigal Peixoto i baren Polis Sucos anbefaler juice av vannmelon, eple og vanlig gul melon mot hangover.

Farlig by

Dersom du er redd for å få feriemage, kan det være godt å vite at det ikke er vanlig å lage isbiter fra springvann i Brasil.

Er du likevel skeptisk, så be om en juice uten is – "sem gelo" – eller kanskje en vitamina, som er frukt blandet med melk. Ikke alt smaker like søtt i Rio de Janeiro.

Rundt én million mennesker bor i slumområdene som klamrer seg til de bratte fjellene rundt byen. Krigen mellom narkobander og politi gjør at Rio ofte beskrives som en av verdens farligste byer, men sjefen for Rios turistpoliti, Fernando Veloso, forsikrer at Rios myndigheter prioriterer de tilreisendes trygghet høyt.

– Rio de Janeiro har et sikkerhetsproblem, men vi jobber med saken, sier han.

Uansett er det mye som gir mersmak i Rio. Strendene, tropevarmen, de hardtarbeidende, oppmerksomme, smilende, solbrune innbyggerne. Den ustoppelige støyen, de fengende rytmene.

Mens du nyter byen, bør du ta dine forholdsregler og ikke vifte for mye med digitalkamera og dyre smykker.

Samtidig skal du tørre å prøve nye ting, selv om du kanskje ikke klarer å uttale navnet på dem. Det smaker sannsynligvis bedre enn du tror.

Gode juicebarer

Beach Sucos:

Best på: Juicer med gunstig virkning på helsa.

Kicê Sucos:

Best på: Energi-drikker.

Polis Sucos:

Best på: Alltid fersk frukt, aldri ferdigblandinger, såkalt polpa.

Cantinho do Senado:

Best på: Beliggenheten – i hjertet av historiske Lapa.

Big Nectar:

Best på: Enormt utvalg.

Confeitaria Colombo:

Best på: Nydelig utsikt som hever smaken.

Qiosques:

Best på: Agua de coco (kokosvann).

Typisk brasilianske frukter

* Acaí:

* Guaraná:

* Fruta do conde:

* Atemoia:

* Cupuacú:

* Graviola:

* Acerola:

(Kilder: Embrapa, Kicê Sucos, Wikipedia)

Fruktig ordliste

De viktigste fruktene på portugisisk:

Lag Rio-juice hjemme

På slanker'n:

Mistet stemmen:

Mot kviser:

Mot kvalme:

Mot hodepine:

Mot mageknip:

Mot dårlig ånde:

Mot sår hals:

(Kilde: "Sucoterapia" av Marco Natali, "101 receitas da Saúde", Publifolha)