– Mange tror fremdeles at byen ligger under vann, og at kriminaliteten er skyhøy. Derfor har det vært vanskelig å få turister hit, forteller alligatorguiden vår, Kaptein Nolan.

Vi er i sumpene utenfor New Orleans. Metallbåten glir gjennom det grønne teppet på floden, og etterlater seg en blå vannstripe.Et hult klunk høres idet båten treffer en trerot. Kaptein Nolan skal akkurat til å skyve båten bort fra treet med en pinne idet han roper:

– Slange! Pass beina, pass beina!

En middelaldrende kvinne fra Texas hyler og drar beina oppunder seg. Slangen kveiler seg urolig på de tynne greinene som henger tungt inn over båtrekka. Lenge ser det ut til at den skal miste taket og falle ned i båten. Men Kaptein Nolan skyver båten ut, og krisen avverges.

Han forsikrer oss om at det «bare» har hendt et par ganger at en gjest har blitt bitt av en slange om bord i båten.

Orkansafari

I dag har kaptein Nolan ti passasjerer om bord i båten sin, de fleste fra Europa og Asia. Det har likevel vært roligere dager på jobb de siste årene for Nolan og resten av alligatorguidene i området.

Orkanen Katrina, som feide inn over land og ødela store deler av New Orleans i 2005, har skyld i det sviktende besøket byen har opplevd. Men det er ingen grunn til å holde seg borte, ifølge Nolan.

– Her er nesten alt tilbake til det normale. Dessuten ble ikke hele byen vannskadd. Katrina har faktisk blitt en turistattraksjon i seg selv. Mange synes kanskje det er rart, men vi vil gjerne vise verden hva som har skjedd her, smiler han.

Og følger man Nolans råd, havner man kanskje i baksetet til Diane Crespo fra Tours by Isabelle. Hun kjører daglig fulle minibusser med nysgjerrig turister som vil se skadene vannmassene påførte byen for snart fem år siden.

Musikernes bydel

– Det franske kvarteret, Jackson Square og Garden District ble ikke ødelagt, og det er disse områdene byen er mest kjent for. Vi er optimister, og selv om mye gjenstår, er også mye bygget opp, og mange har flyttet tilbake. Og ikke minst er jo musikken den samme, sier Diane Crespo og svinger den hvite minibussen inn i Upper Ninth Ward, et fattig nabolag under oppbygging.

Her ligger små, fargerike eneboliger i en klynge på sletta. Musicians’ Village heter området, og det huser i dag mange av byens musikere. Freddy Omar er en av dem.

– Vi ble inspirert etter stormen, og jeg synes faktisk musikken har blitt enda bedre i New Orleans, smiler Omar.

Han var en av de første som fikk hjelp til å bygge seg et nytt hus i Musician’s Village. På kveldstid spiller han for turister og lokalbefolkning på klubbene langs Frenchman Street og i det vakre området French Quarter.

Lyd og lukt

Det franske kvarteret ble bygget i 1718. I dag rommer de smijernspyntede bygningene mange av byens jazzklubber og restauranter. En spasertur langs en av gatene er både en kulinarisk og musikalsk opplevelse. Fra hvert gatehjørne strømmer en ny låt og en ny duft. Lukten av matretter som Gumbo, Jambalaya og Po-Boys blander seg med jazz, blues, rock og salsa.

– French Quarter og Bourbon Street er kjent for sine jazz- og bluesklubber. Det legendariske området har avlet fram mange stjerner, men de beste klubbene ligger nok her på Frenchman Street, avslører Freddy Omar.

Linda og Richard Marshall fra Yorkshire i England synes Bourbon street har litt for voksne klubber for barna i familien, men paret er likevel overrasket over hvor flott New Orleans fortsatt er:

Vi var usikre på hva vi hadde i vente, men er positivt overrasket. Vi er tre generasjoner her på ferie, og byen har noe for oss alle.

Verdt å oppleve

French Quarter

Bydel i sentrum av New Orleans. Vakre bygg med smijernskonstruksjoner, unik stemning. Restauranter, jazzklubber og puber tett i tett. I bydelens mest kjente gate, Bourbon Street, ligger strippeklubbene like tett som jazzklubbene, så gata kan med fordel unngås på kveldstid hvis man reiser med barn.

Frenchman street

Kun et steinkast fra det svært turistifiserte French Quarter og Bourbon Street ligger Frenchman’s Street. Det er hit lokalbefolkningen går for å høre på musikk og danse. Her ligger musikkopplevelsene tett, drinkene er billige, og stort sett er det gratis inngang på klubbene. Tipser bandene godt, ofte er det nemlig kun tips musikerne lever av. Klubber vel verdt et besøk er The Spottet Cat (623 Frenchman Street), d.b.a. (618 Frenchman Street) og Snug Harbor (626 Frenchman Street).

Garden District

Garden District er hovedsakelig et boligområde, men må likevel oppleves. Enorme eiketrær og overgrodde hager rammer inn de vakre herskapsboligene som er bygget før borgerkrigen. St. Charles Avenue er den mest kjente gata i området, se den til fots eller fra den legendariske New Orleans-trikken.

Sumpområdene

New Orleans ligger i et sumpområde og kontinuerlig pumping av området holder byen tørr. Man trenger ikke kjøre langt fra sentrum for å komme ut til våtmarksområdene. Sett av en dag til å dra på alligatorsightseeing. Høysesong for å få øye på dyrene er fra april til november, men også ellers i året er en båttur mellom trærne en uforglemmelig og magisk opplevelse, www.cajunencounters.com

Post-Katrina Tour

Få med deg ødeleggelsene skapt av orkanen Katrina. Tours by Isabell bruker små busser og har lokale guider som kjenner byens historie, www.toursbyisabelle.com

Om byen

* Kjært barn har mange navn. New Orleans blir også kalt NOLA (New Orleans Louisiana), Crescent City etter formen på elven Mississippi som renner forbi byen, og «the Big Easy» etter det bedagelige tempoet i byen.

* New Orleans ble grunnlangt av franskmenn i 1718, og er i dag delstaten Louisianas største by.

* Temperaturen er behagelig året gjennom, med en gjennomsnittstemperatur på 16 grader i januar og 33 grader i juli.

Mardi Gras

I New Orleans feirer man alt som kan feires, og byen har derfor et stort antall festivaler spredt utover året. Den mest kjent festivalen er Mardi Gras. Datoen for Mardi Gras endrer seg fra år til år, men faller alltid på fetetirsdag, dagen før fasten starter i februar. I år feires Mardi Gras 16. februar. Festivalen er verdenskjent og hoteller fullbookes fort. Les mer på www.mardigrasneworleans.com

New Orleans’ musikalske historie

* New Orleans’ musikalske arv stammer fra en unik blanding av europeiske instrumenter og afrikanske rytmer.

* Som den eneste byen i Nord-Amerika der slaver fikk lov til å samles offentlig for å spille musikk, ble New Orleans jazzens fødested. Fra rundt 1835 spilte slavene offentlig, i hovedsak på Congo Square, som ligger i Louis Armstrong Park.

* Senere i sin musikalske utvikling har New Orleans vært et senter for blues og funk, og byen har også bidratt til utviklingen av rock.

* Les mer på www.neworleansonline.com/neworleans/music/musichistory