Men så er også gavene billige og julehistoriene fuktige.

Ung nasjon

Snøen daler vått ned mot bakken, men foran presidentens slott i Riga er det tett i tett med mennesker. Slottets murer er lyst opp av brennende lys.

Latvierne minnes seieren fra 1919, da de slo ned den russiske frivillighetshæren.

I mange århundre var Latvia et plaget og delt land. Sverige, Tyskland, tsarens Russland og kommunistenes Sovjet, alle har villet ta en grådig bit av Latvia gjennom historien. Madara Leirgzdira tenner et telys, og legger det varsomt mot mursteinen.

– Vi er en ung nasjon, og alt som minner om styrke og frihet er viktig for oss, sier Leirgzdira. Så blir hun og venninnen Baiba Baldina stille, mens de ser lysene brenne tappert i snøværet.

Festfolket

Når man beveger seg vekk fra muren, og inn i gamlebyens gater, byttes høytiden ut med fest. Restaurantene fylles. Glassene tømmes. Latvierne kan ikke bare synge, de kan også feste.

Det var nettopp en litt for fuktig fest som gjorde at Riga ble hjemmet til verdens første pyntede juletre: Året er 1510, og stedet er det ærverdige Svarthodehuset i Riga.

Der inne har en gruppe unge menn en heidundrende julefest. Sånn ganske langt ut i festen finner noen beduggede festdeltakere ut at de skal pynte treet.

Liseberg:

Fornøyelig julehandel

De kaster på noen tilfeldige ting de finner, og gjør de grønne greinene glitrende. Dagen etter er resultatet neppe særlig vakkert, men det inspirerer tydeligvis resten av byen.

Tradisjonen sprer seg til Estland, og i dag kan vel ingen av verdens julefeirere se for seg et tre uten pynt.

Dobbelt opp

Riga er i det hele tatt et fint sted å være hvis du er av den julete typen.

Siden byen huser både protestantiske, katolske og ortodokse kristne, kan man gå på tradisjonsshopping i den baltiske byen. Og enda bedre: Du kan feire både jul og nyttår to ganger i året.

Si din mening om dette reisemålet

Den protestantiske og katolske julen feires 25. desember, mens de ortodokse feirer jul 6. januar og nyttår 14. januar. Og når du først er i Riga, bør du ikke nøye deg med kultur- og tradisjonslang.

En real shoppingtur kan bli en billig og ikke minst opplevelsesrik affære.

Selbu i Riga

Ved jernbanestasjonen ruver fem Zeppelin-hangarer i ett med den grå himmelen. Hangarene ble satt opp her i 1930 for å huse et stadig voksende marked, med nærhet til jernbane, sentralvarme og plass til 1250 (!) selgere.

Ikke rart at en stakkar føler seg litt bortkommen blant kjøtt, fisk, ost, pølse, herretruser og damesokker.

– Skal du kjøpe kjøtt, så ikke gå ytterst i kantene. Det er billigere mot midten, sier en dame vi spør om veien. Vi finner indrefilet av beste kvalitet til 25 kroner kiloen – og norsk laks for det dobbelte.

Samleside: Les flere reisereportasjer

Markedet er så enormt at vi nesten trenger et kompass – og ikke minst en ekstra bag. Salgsbodene tyter ut av hangarene, så noen selgere må kle seg tjukt.

– Håndlaget i Latvia, sier en stolt votteselger. Og sannelig – kanskje skal vi kjøpe en av de mønstrede vottene? Fem lat (60 kroner) for et par varme, hjemmestrikkede votter i den baltiske kulden. De ligner mistenkelig på selbuvotter. Riga er et sted du kan kombinere julesang med juleslang.

Reisefakta

NorwegianAir Baltic

Ryanair

Valuta:Taxi

Stort hotellutvalg

Lokale konditorier

Lunsj/middag