– Dette er et godt sted å helle vann over seg. Allerede når man begynner å fylle bøtta med vann, kjenner man at man lander, sier Anders Jansson, som hvert år reiser til spahotellet Yasuragi utenfor Stockholm med noen kompiser.

Yasuragi betyr indre ro og harmoni, og kan foruten overnatting by på japansk bad, varme kilder, japansk hage, spabehandlinger, japansk mat og ulike aktiviteter.

– Det er typisk at det er damer eller kjærestepar som drar på spa, derfor synes vi det er kult å være her med kompiser, fortsetter han, og legger til at de planlegger å gjøre lite ut av oppholdet.

– Vi svømmer litt, spiser frukt, drikke te og lengter etter kaffe. Rett og slett nyter luksusen det er å gjøre nesten ingenting, påpeker han.

Badetradisjoner

– Å bade på japansk vis er veldig beroligende, sier Eva Gademan, som er dagens badevertinne. Hver time gir hun nye gjester innføring i korrekte vaskerutiner.

– Tradisjonelt er det japanske badet en seremoni der det første steget renser kroppen, det andre sjelen, fortsetter hun, og viser hvordan man fyller den lille trestampen med vann og heller det over hodet, igjen og igjen.

Det er definitivt mer tungvint enn å skru på dusjen, men samtidig en rutine med færre assosiasjoner til den hverdagslige tvingingen av trøtt kropp inn i kjapp morgendusj.

– Hysj! Sier hun idet en gjeng konferansegjester som sannsynligvis verken har rukket å finne indre eller ytre ro kommer trampende nedover trappene.

– Ta av dere skoene der oppe! peker hun og befaler gjestene tilbake dit de kom fra.

Man stiller ikke i garderoben i vintersko. I stedet er man forventet å komme tassende til alle aktiviteter i tøfler.

Tøffelmiddag

– Når dere kommer på rommet, skifter dere til tøfler og den japanske bomullskåpen yukata. Det har dere på dere i badet og til alle måltidene, sier resepsjonisten da vi ankommer.

Det høres selvfølgelig ut idet han sier det, men når man en halvtime senere står klar for femretters middag i slappe filttøfler og badekåpe, er det lett å bli usikker. Sa han virkelig møte i yukata til ALLE måltider?

Og ganske riktig er det ikke alle gjestene som har følt for å møte til middag i badekåpe, men de aller fleste.

Selve maten byr også på en visuelt litt annerledes opplevelse: I restauranten Teppanyaki serveres middagen ved et stort bord med stekeplate i midten, der en spesialutdannet kokk tilbereder maten med flammer og grundige forklaringer.

– Torsken er fra Norge, sier kokken og opplyser at stekeplaten holder 250 grader i midten, før han får norsk torsk til å frese hissig ved å helle på en god slump japansk sake.

Crossover

Også frokosten byr på en blanding av det japanske og skandinaviske, med sushi på det ene bordet og fullkornbrød på det andre.

Etter frokost er det satt av tid til at man kan stirre stivt foran seg.

– Zen-meditasjon er en meditasjonsform der man har øynene åpne. Bare hvil blikket i gulvet, forklarer Susanne Johansson der hun innleder dagens halvtime med zenmeditasjon.

– Meditasjon handler om å bare være, sier hun. Noe som ikke er så lett når øynene svir og man kjenner at man snart må nyse.

– Mange har problemer med å sitte på pute på gulvet. Derfor holder vi heller ikke på særlig lenge, innrømmer Johansson.

Synes du det å bare være gir litt for lite utnyttelse av ferien, kan du for eksempel delta på qi gong, sushiskole eller grønn tesmaking.

Internatskole

Da Yasuragi ble bygget, var det langt fra for å lære hotellgjestene å lage sushi.

– Selve bygningen er fra 1972, og var opprinnelig en slags skole for fagforeningsmedlemmer, forteller pressekontakt Kersti Olophsdotter.

– Det store svømmebassenget var der da også, om enn i litt mer stusslig 70-tallsdesign. Etter hvert begynte man å ta imot flere private bedrifter, og for å gjøre stedet mer attraktivt kom den daværende lederen på at man kunne lage et japansk spa. Bygningen ble nemlig i utgangspunktet tegnet av en japansk arkitekt, fortsetter hun.

I 1997 var badet ferdig, og den japanske vrien ble en suksess. Nå er hele hotellet totalrenovert i japansk stil, og utvides stadig med nye rom og aktiviteter.

Men hovedkonseptet er fremdeles det samme.

– Man vasker seg, sier Anders Jansson.

– Å vaske seg er rett og slett den store greia her. Det trenger ikke være mer komplisert enn det.«»