Sjansen er stor for at mange nordmenn vil dra i retning av Tyrkia, Bulgaria og Tunisia i 2010. Euroen er fortsatt dyr, og pris er med på å bestemme hvor vi reiser på ferie.

– Prisnivået, klimaet og kvaliteten på bostedene gjør Tyrkia til markedsvinner, sier Christian Grønli, salgsdirektør i Ving.

Også hos konkurrenten, Star Tour på Stabekk

Begge charterselskapene har lagt til en ny tyrkisk ferieby i sine kataloger: Star Tour har Cesme, og Ving har landsbyen Camyuva.

Kroner og øre

Den globale turistindustrien er verdens største eksportnæring. Det var 922 millioner turistankomster i verden i 2008.

Men bransjen er konjunkturutsatt, og FNs reisebransjeorganisasjon anslår et samlet fall i antall turistankomster på fem prosent når tallene for 2009 legges sammen.

Les flere reisesaker

Fremtiden er imidlertid lys for norsk reisebransje, melder reiseseksjonen i HSH (hovedorganisasjonen for handel og tjenesteytende næringer):

– Vi regner med at reiselysten i 2010 blir større enn i 2009, det vil si omtrent på 2008-nivå, som var et meget godt år, sier Rolf Forsdahl, direktør i HSH Reise.

Hva frister deg? Si din mening!

Utlandet lokker mest:

– Den delen av bransjen som selger utenlandsreiser, merket relativt lite til finanskrisen. Vi regner med at det blir flere som tilbringer ferien utenlands enn i Norge også i 2010, sier Forsdahl.

En undersøkelse gjennomført av Norstat på oppdrag for Finn.no, viser at 42 prosent av oss vil bruke like mye penger på ferien i 2010 som i fjor. Og så mye som hver tredje av oss melder at vi vil bruke mer.

De fleste vil bruke mellom 11.000 og 20.000 kroner på årets ferie, kommer det fram i undersøkelsen. Men som mange har erfart, går det ikke alltid helt som planlagt.

– Pris er viktig i innkjøpsøyeblikket, men på tur sitter pengene løst hos nordmenn, kommenterer Rolf Forsdahl.

Betaler ikke for miljø

– Det er ikke status å snakke om forbruk, sier Anna Gilpin rådgiver i trendanalysebyrået Bengal.

– Hvis man for eksempel har vært i Dubai, vil man fjerne fortelle at man reiste for å oppleve en eksotisk verden, og ikke at man dro for å shoppe gull.

En ting er selvframstillingen vår, en annen er hva vi faktisk er villige til å betale for: Via Travel tilbyr klimakvoter, og charterselskapet Star Tour har miljøsertifisert 13 hoteller.

Men undersøkelser de to har gjort, viser at kundene ikke er interessert.

Kun 20 prosent av Star Tours kunder ønsker å betale 100 kroner ekstra per natt for å bo miljøvennlig. 51,8 prosent av Via Travels kunder sier de ikke er interessert i å velge miljøvennlige alternativer.

Demografi

Bjørn Moholdt, redaktør i magasinet Reiser & Ferie, er skeptisk til å snakke om trender.

– Det handler like mye om befolkningens alder og sivilstatus. Nå har vi for eksempel mange seniorer med god helse og god økonomi. Verden ligger bare og venter på dem. Både Ving og Star Tour satser på denne gruppen.

– Hotell for voksne er et åpenbart vekstmarked nå som det blir flere og flere godt voksne, sier Christian Grønli i Ving. De har nå fem voksenhoteller i sitt sortiment.

Singelreisebyrået Carpe Diem har satset på en annen stor målgruppe, de single – det vil si rundt 850.000 personer i Norge.

– Salget av singelreiser øker. De siste ukene har vi solgt flere reiser enn noensinne, forteller Gro Husmo, daglig leder i Carpe Diem.

Små operatører med spennende nyheter:

De mange små reiseoperatørene beviser at nordmenn er reiselystne. Her er noen av de spesielle reisene som tilbys i 2010:

* På sykkel:

* På elven:

* På Harley: route66usa.info

* På husbåt: