Hånd i hånd inn i solnedgangen på en strand i Florida. Arm i arm over Brooklyn Bridge. Eller vott i vott på skøytebanen ved Rockefeller Center.

Kanskje er det slike scener som snurrer i nordmenns bakhoder når de blir spurt om hvilken nasjonalitet de foretrekker på en ferieflørt.

Ifølge en undersøkelse gjort av Norstat på vegne av FINN reise, vil elleve prosent av oss helst ha en ferieromanse med en amerikaner.

Franskmenn og italienere kommer på en delt andreplass med åtte prosent.

Asiatiske og franske kvinner topper riktignok mennenes liste, men siden menn fra disse områdene er lite populære blant norske kvinner, er det likevel amerikanerne som i sum kommer best ut.

Datingkultur

Redaktør av Nettdaten.no

– Amerikanere er åpne, hyggelige, rause og høflige. De kan gi komplimenter uten at det blir klamt, og be ut på date og gi positiv oppmerksomhet uten at en trenger å føle at en skylder noe tilbake, forklarer hun.

Si din mening!

– Vi gjorde en undersøkelse i forkant av datingboka, og tilbakemeldingene vi fikk, var at nordmenn vil ha mer dating, at terskelen for å be på date skal være lavere, og at datingen bør være mer uhøytidelig. Det er nok det som her slår ut til fordel for amerikanerne og deres datingkultur, tror hun.

At andreplassen går til italienere og franskmenn, forklarer hun med at de er romantiske og morsomme.

– Men for enkelte nordmenn kan nok de nok bli litt i overkant. Vi er jo ikke like romantiske av oss, påpeker Sæle. De færreste nordmenn reiser da også på ferie for å finne en flørt.

Ifølge Hotels.com

På tross av de lave ambisjonene har likevel 37 prosent hatt flere ferieromanser, mens 3 prosent svarer at de har hatt et eventyr på nesten hver eneste ferie. Og hele 21 prosent har hatt mer enn én fling i løpet av en og samme tur.

Fest og moro

– Nordmenn reiser ikke på ferie for å flørte, de reiser for å ha det gøy, sier Lena Petersson, kommunikasjonsdirektør i Star Tour på Stabekk

– Når det er sagt, tror jeg folk både er mer åpne og løsslupne når de er utenfor sitt vante miljø. Særlig for unge og single er det å feste og treffe nye folk en viktig del av ferien. Mange ser nok en ferieflørt som en bonus på toppen av det hele, fortsetter hun. Petersson tror også de eldre og mer etablerte trives med flørtekulturen i sørligere land. – Jeg tror både mange kvinner og menn synes det er hyggelig i latinske land hvor flørt er en større del av hverdagen, med 83-åringen med stokk som blunker til deg idet du passerer, forklarer hun.

– Men den brune og veltrente mannen i tanga skal du nok lete lenge etter. Hans storhetstid er for lengst over.

Klassisk greker

Den greske guden som forfører deg med sine sammenligninger av blått Middelhav og dine øyne, er på mange måter blitt klisjeen på en ferieflørt.

Ifølge undersøkelsen fra FINN kommer han langt ned på lista over foretrukne flørter.

– Norske jenter tror ikke på greske menns store ord lenger, mener Merete Amymoni Skeibrok, som i fjor utga romanen "Kaffe og Kamaki", om en ung jente som forelsker seg i en gresk storsjekker, en såkalt kamaki. I forkant av boka reiste hun til den greske byen Nafplio for å snakke med både med kamakiene fra storhetstiden på 60- og 70-tallet, og dagens greske sjekkere.

– På 60-tallet var greske jenter fremdeles veldig beskyttet, og var lite ute på byen. Samtidig kom frigjorte blonde charterturister klare for fest og moro. I Nafplio ble sjekking ble en organisert sport, hvor hver erobring ble notert i en egen bok, og hvor den som hadde forført flest, fikk tittelen "årets kamaki", forteller hun.

Sjekking foregår fortsatt, men i langt mindre organisert form.

– De råeste sjekkerne får dårlig rykte i nærmiljøet, og er ikke særlig ettertraktet hos de greske jentene. Men greske gutter er fremdeles ute etter feriesex, forteller hun.

– Og det er nok noen av turistene også. Selv om det ikke er grekernes klisjeer de faller for.